От борбата с бедността до достъпа до образование, от политическото

...
От борбата с бедността до достъпа до образование, от политическото
Коментари Харесай

Най-малко 39 станаха жертвите на циклона, връхлетял Югоизточна Бразилия

От битката с бедността до достъпа до обучение, от политическото посланичество до икономическите благоприятни условия, светът " изоставя дамите и девойките ", предизвестява Организация на обединените нации в отчет за равенството сред половете.

В отчета на " Организация на обединените нации Жени " се прави обзор на постигнатия прогрес по 17-те цели за стабилно развиване (ЦУР), признати от членовете на органа през 2015 година, които трябваше да основат по-добър свят за всички до 2030 година

Резултатите от прегледа са мрачни.

" Когато преглеждаме данните, в действителност наподобява, че светът не съумява да напредне и да реализира тъждество сред половете ", съобщи пред Агенция Франс Прес заместник-изпълнителният шеф на " Организация на обединените нации Жени " Сара Хендрикс.

" И това се трансформира, бих споделила, във все по-далечна цел ", добави тя.

Целта, фокусирана върху равенството сред половете, цели до края на десетилетието да се отстрани дискриминирането по сексуален симптом, насилието против дами, насилствените бракове и гениталното осакатяване, да се направи по-равнопоставен домашния труд, да се подсигурява достъпът до репродуктивно опазване на здравето и да се обезпечи присъединяване на дамите в политическия и икономическия живот.

Но " на половината път до 2030 година светът разочарова дамите и девойките ", предизвестява отчетът, като множеството от задачите не са изпълнени.

Всяка година 245 млн. дами над 15-годишна възраст са жертви на физическо принуждение от страна на сътрудниците си, една от всеки пет дами се омъжва преди 18-годишна възраст, дамите прекарват 2,8 часа на ден в неплатена домакинска работа спрямо мъжете си, а дамите съставляват едвам 26,7 % от всички законодатели в света.

Според оценките на организацията, с цел да се трансформират тези трендове, ще са нужни към 360 милиарда $ спомагателни вложения годишно в 50 разрастващи се страни, които съставляват към 70 % от международното население.

Тези пари биха разрешили " да се извърши цялата стратегия за Целите за устойчиво развитие ", сподели Хендрикс.

" Знаем какво би трябвало да се направи и светът би трябвало да заплати за това ", сподели тя.

" И в случай че превърнем равенството сред половете в съответна цел на развиването, траекторията може да се промени ", сподели тя, като " засилим взаимната отчетност, с цел да сложим дамите и девойките в центъра ".

Според отчета на " Организация на обединените нации Жени " резултатите по доста от световните цели за развиване са по-лоши за дамите, в сравнение с за човечеството като цяло.

Например при сегашните темпове до 2030 година 575 милиона души към момента ще живеят в последна беднотия, което е надалеч от изкореняването, на което се надява Организация на обединените нации. От тях 342 милиона ще бъдат дами, или към 8% от дамите в света, съгласно отчета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР