От БНБ предупреждават в писмо, че за производство на хартия

...
От БНБ предупреждават в писмо, че за производство на хартия
Коментари Харесай

Гласуваме само с хартиена бюлетина

От Българска народна банка предизвестяват в писмо, че за произвеждане на хартия със отбрани са нужни сред 4 и 8 месеца
Демократична България оповестиха, че ще сезират Конституционния съд, търсят поддръжка от други групи

Само с хартиена бюлетина най-вероятно ще гласуваме на очертаващите се изключителни парламентарни избори. Причината е, че не може бързо да се създаде хартия със отбрана за машините. Това заяви шефката на комисията по електронно ръководство в Народно събрание Калина Константинова.

По време на дебатите върху наложеното от президента Румен Радев несъгласие на измененията в Изборния кодекс, Константинова цитира писмо от Българска народна банка. В него се показва, че “сроковете за произвеждане на хартия варират от четири до осем месеца “. Това значи, че в случай че в първите дни на януари бъде поръчана хартия със отбрана за генерираните от машинното гласоподаване бюлетини, най-рано в края на април ще може да се извърши поръчката. Депутати разясниха, че или би трябвало още да се разтягат консултациите, с цел да могат да се забавят изборите или вотът ще е единствено с хартиени бюлетини.

Експерти в региона на печатарските услуги обясниха, че не било проблем да се произведат ролки за устройствата за гласоподаване, защото имало хартия на огромни функции със отбрана, която можела да се нареже. От Българска народна банка обаче предизвестяват в писмото до Калина Константинова, че „ печатницата не разполага с съоръжение за разсичане на дребни ролки “.

Със 125 гласа Народното събрание отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс и върна хартиената бюлетина, с която не можеше да се гласоподава в секции над 300 души. „ За “ гласоподаваха ГЕРБ/СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Останалите бяха срещу.

Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели, че " администрацията на президента явно е дефинирала претекстовете на ветото, без да разбере задачите на закона ".

Милен Матеев от Политическа партия предизвести, че връщането на хартиената бюлетина ще докара до безпорядък при общото преброяване на бюлетините. " Връщаме се към времената на стотици хиляди невалидни бюлетини и сбъркани протоколи. Това са причини, които сме излагали и в този момент те са се трансформирали в претекстове за връщането на Изборния кодекс. Ветото на президента би трябвало да сметне като алена лампа ", разяснява той.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия настоя, че всеки един жители би трябвало да може да гласоподава. " Трябва да има и доверие в изборния развой, жителите би трябвало да имат сигурност, че изборите са почтени ", уточни социалистът.

Божидар Божанов от " Демократична България " уточни, че значимите причини са били изтъкнати по време на дългите диспути при приемането на измененията в Изборния кодекс. " Да намерим механизмите да имаме доверие в технологиите. Трябва политическото управление да се довери на машините, софтуера и т.н, тъй като в случай че не го създадем, рисковете за страната са огромни ", безапелационен бе той.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС уточни, че изборната интензивност е паднала поради машинното гласоподаване. " На нас ни би трябвало изборна интензивност над 50%, с цел да има законна власт ", разяснява той.

От Демократична България оповестиха, че ще сезират Конституционния съд за измененията в Изборния кодекс. Партията няма нужните гласове и по тази причина ще търси поддръжката от другите парламентарни групи.

 
Доцентът по конституционно право Наталия Киселова, пред “Труд news ”: Машинното гласоподаване няма да бъде прилагано при предварителен избор
 



Народното събрание одобри на 23 декември наново върнатият от президента ЗИД на Изборния кодекс. В 7-дневен период от приемането му, президентът е задължен да обнародва в “Държавен вестник ” закона.

Правилата, свързани с смяна на характера на машинното гласоподаване, отпадането на протокола от машинното гласоподаване (§ 30, 31, 39, 49) и анулацията на прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство (§ 32, 50 и обвързваните с тях § 33 и 51) водят до един общ извод - машинното гласоподаване няма да бъде прилагано в случай че има предварителни парламентарни избори през м. март 2023 година Основната причина за това, съгласно мен, е невъзможността (на отговорности индивид “Печатница на Българска народна банка ”) да обезпечи за употребяваните от ЦИК машини профилирана хартия, която да генерира бюлетина от машинно гласоподаване в изборното помещение.

За какво става дума? Въз основа на признатите промени по отношение на метода на гласоподаване се възвръща опцията на гласоподавателите да избират дали да гласоподават с “хартиена ” бюлетина и посредством машинно устройство в изборното помещение. Новост е, че гласуването посредством “машина ” също ще бъде посредством бюлетини. Тези бюлетини ще се генерират от машината в изборната секция. Законодателят вкарва специфични условия по отношение на хартията за този вид бюлетина.

Централната изборна комисия в осъществяване на задължението си по § 13 от ЗИД от ИК ще би трябвало да разгласи решението си за установяване на спомагателни отбрани на профилираната хартия, която ще се употребява за печатане на бюлетина от машинно гласоподаване.

С писмо изпълнителният шеф на “Печатница на Българска народна банка ” АД уведомява народните представители в непрекъснатата Комисия по електронно ръководство (вх. №КЕУИТ - 48-239-00-1 / 13.12.2022 г.), че производството на подобен вид профилирана хартия, която да подхожда на общите условия на Изборния кодекс (да е съвместима с машината, да има избрана компактност, ширина, диаметър, грамаж и др.) ще отнеме сред четири и осем месеца. Съвместимостта на профилираната хартия с машината, която би трябвало да генерира бюлетина след гласоподаване от гласоподавател, ще наложи и съответен размер на ролките хартия. Към сегашния миг “Печатница на Българска народна банка ” АД няма подготвеност за оформянето им и основаването на специфични ролки, както и да оборудва всички употребявани машини в страната и в чужбина с такива ролки хартия.

Машинното гласоподаване, при което се генерира бюлетина в изборното помещение, както и гласуването чрез “хартиени ” бюлетини, авансово направени от печатницата на Българска народна банка при бъдещи избори ще бъдат преброявани от членовете на секционни изборни комисии.

Сроковете, нужни за набирането на такава хартия, оформянето на ролките, с цел да бъдат съвместими с притежаваните от българската страна машини за гласоподаване, както и преброяването на генерираните от машините бюлетини може да ни докара до един единствен извод - гласуването ще е посредством “хартиена ” бюлетина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР