От близо седмица гръцки и македонски издания пишат, че София

...
От близо седмица гръцки и македонски издания пишат, че София
Коментари Харесай

Ще има ли нова среща за името на Македония в София

От близо седмица гръцки и македонски издания пишат, че София ще е мястото на среща сред външните министри на двете страни, Никос Коциас и Никола Димитров. На нея би трябвало да продължат диалозите за името на Македония, които в последните дни получиха нов подтик, а Атина и (особено) Скопие показват вяра въпросът да се реши до март.

Вярно ли е това? От македонското външно министерство дефинираха известията за срещата като " спекулации ", въпреки източници от македонските управляващи, с които " Дневник " беседва, да настояват, че такава среща може да се случи, само че няма да има точна информация до последния миг. (Формално българските институции не биха имали отношение към такава среща и не биха могли да отговорят.)

" Във Виена те взеха решение още веднъж да се срещнат в София, в случай че няма непредвидени условия. Много евентуално е да има среща и тук, " сподели за " Дневник " и източник, осведомен от близко с проектите на двамата министри.

Повечето изявления в гръцки и македонски издания - а и основаната в България Независима балканска новинарска организация (IBNA) - означиха, че диалогът сред двамата евентуално ще е част от неофициалната среща на външните министри на страни от Европейския съюз, на която ще бъдат и представителят във външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за разширението Йоханес Хан.

Утре, 16 февруари, към 28-те министри и Могерини ще се причислят петте външни министри от страните - кандидатки за участие в Европейски Съюз - Албания, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Публикациите в македонски и гръцки медии обаче сочат, че Димитров, който от през вчерашния ден е в София, може и да се срещне с гръцкия си сътрудник Коциас още през днешния ден. " Катимерини " приказва за " нова среща ", без да навлиза в детайлности и да прецизира дали става дума за диалог в коридорите (независимо от главната програма) на съвета на министрите.

Защо е значимо

Подобна " мистериозност " имаше и към диалозите на Коциас и Димитров в Солун - първата им среща за тази година, алегорично състояла се в хотел " Македония " - също се случи при доста нищожна информация за медиите. Седмици по-късно разговорът " всъщност " за името към този момент е реалност: министър председателят в Скопие, Зоран Заев, обществено разгласи, че има подготвеност за промяна на името и прибавяне на " географски маркер ", а Атина упорства, че няма да се съобрази с настояването на някои партии (включително такива във властта) в новото име да не участва думата " Македония ".

Двамата първи дипломати преговаряха и в понеделник, и във вторник тази седмица, втория път с посредничеството на специфичния делегат на Организация на обединените нации за името Матю Нимиц, на среща във Виена, траяла седем часа.

Само дни след срещата пред македонски медии Заев за пръв път даде " количествена " визия за напредъка на договарянията - по думите му от седем точки, обсъждани сред Димитров и Коциас, три към този момент са изцяло изяснени. Отговорът му беше на въпрос за срещата, в която посредничи Нимиц. Той даде да се разбере, че Македония няма да отстъпи от изискването да не се трансформира македонската конституция - което съгласно Атина би било належащо - и че в случай че въпреки всичко се откри решение, жителите на страната му ще имат последната дума на референдум.

Каквато и да е развръзката от двата дни, които Коциас и Димитров ще прекарат по едно и също време в София, по-важната вест е, че и двете държавни управления демонстрират предпочитание да преодолеят казуса, който 27 години беше на масата и създаваше проблеми в връзките им, а в този момент се разисква " по точки ", които се " отмятат " за дни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4669)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР