От близо 84 млн. лева за Лот 5 на магистрала

...
От близо 84 млн. лева за Лот 5 на магистрала
Коментари Харесай

МВР с нова бомба: Изнесли в сакове и чували 60 млн. лв. за А...

" От близо 84 млн. лв. за Лот 5 на автомагистрала " Хемус " 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували " - това оповестиха от Министерство на вътрешните работи на брифинг, на който министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, други чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи, шефа на ДНСК Влади Калинова, арх. Иван Шишков, зам-министър на районното развиване, шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов изнесоха данни от инспекцията на градежа на аутобана. По нея за месец и половина са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи е бил от близо 60 души.

Основаната част от парите за градежа на автомагистрала " Хемус " са платени предплатено на компании, като за част от лотовете няма позволение за градеж, а по други не е осъществена никаква активност, сподели пред медиите шефът на националната полиция Станислав Станев.

Превежданите предплатено суми за строителството на автомагистралата са се движили сред разнообразни компании, стана ясно на брифинга. По-голямата част от предплатено преведените пари за Лот 5 са минали през кухи компании.

Така по лот 4 и 5 без позволение за строителство са платени предплатено пари. По лот 4 са платени 77,5 млн лв.. Автомагистрала " Хемус " е получила над 72 милиона. По лот 5 са платени 91 милиона, а компанията " Водно строителство " в Благоевград е получила предплатено 84 милиона. По лот 6 от обезпечени 101 милиона, " Европейски пътища " АД са получили 96 милиона. За 7, 8 и 9 лот, където нищо не е направено, са обезпечени над 1 милиарда лв.. без Данък добавена стойност. Част от тях също са преведени предплатено на компании.

ГДБОП е проследила парите по лот 5. Парите отишли във компания по инхаус процедура, сподели шефът на дирекцията Калин Стоянов. Междувременно в ГДБОП е постъпила информация, че се приготвя заличаване на документи. Затова незабавно на 17 адреса в София, Видин, Монтана и Благоевград почнали обиски и изземвания. Задържани са били 14 души, а всички материали към този момент са докладвани на прокуратурата.

Парите минавали през буферни компании, след това отивали в други сдружения или така наречен кухи компании на слабоимотни жители. Въпросните сдружения били регистрирани ден по-рано с капитал от 2 лв.. Лицата, на чиито имена са регистрирани тези компании, били извиквани, подписвали документи, пълномощни и получавали по няколко стотин лв.. Така по сметките на кухи компании са преведени 60 милиона. Парите били изтеглени още в деня на тяхното постъпване на транзакции по към 1 милион. Пренасяли ги в чували и сакове. Министерство на вътрешните работи към този момент знае кои са тези лица, които са взели парите в сакове, разгласи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Във фирмите-фантоми са назначавани фиктивно чиновници. Няколко дни след постъпването на парите, въпросните чиновници били преназначавани в друга куха компания. Част от тези хора през това време са били в чужбина и въобще не знаели, че данните им са употребявани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР