От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас

...
От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Половината от пътищата в Бургаска област ще бъдат ремонтирани до 2 г.

От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас близо половината са планувани за ремонт в идващите две години. Това е в унисон със тактиката, която разгласих при започване на мандата, за 4 години да се опитаме да възобновим напълно пътната мрежа в страната. Това разгласи пред медиите в Бургас вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

За област Бургас са оповестени поръчки по Закон за обществените поръчки за главен ремонт на 140 км, а за други 117 км се приготвят търговете за главен ремонт. Още 140 км ще бъдат ремонтирани по програмата за настоящ ремонт на пътната организация.

Министър Караджов обаче изрази терзанието си от всеобщото обжалване на оповестените публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане и на тези за главен ремонт.



„ Обезпокоен съм, че те се апелират всеобщо още на равнище процедури, без даже да има отворени предложения. Нямаме необжалвана процедура за главен ремонт, за мен това е съмнително. Прилича ми на проведено саботиране на напъните ни да ремонтираме пътната мрежа, която е в извънредно положение “, разяснява вицепремиерът. Много обжалвания са пуснати освен в Бургаска област, само че и в другите области на страната.

Всичките 7 публични поръчки се апелират. От тях шест са по 6-те региона за обмисляне, а седмата е за настоящо поддържане на автомагистралите. Обжалват се и двете публични поръчки за главен ремонт, които са за избор на реализатор на строително-монтажни работи.

В момента се вършат последни подготовки за стартиране в двете посоки на четирите ленти от кв. „ Сарафово “ по Северния обход, с цел да няма тапи и усложнения в трафика през лятото, заяви още вицепремиерът. Цялата права ще е подготвена в края на октомври с всички позволения за градеж и за прилагане.

„ Вече са изплатени 55% от средствата към пътните компании съгласно решението на Народното събрание, като се надявам до края на идната седмица да бъдат изплатени на 100% “, заяви още Гроздан Караджов. Процедурата по разплащане се реализира с няколко равнища на надзор - вътрешен и през утвърждение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма неодобрение от страна на пътно-строителните компании.

В отговор на въпрос дали е заварил пари в специфичната сметка за построяването на автомагистрала „ Хемус “, министърът сподели, че когато е встъпил в служба по нея не е имало средства. Вицепремиерът Караджов увери, че при образуването на новия бюджет е взето решение, че когато въпросът с инхаус процедурите бъде позволен, средствата ще бъдат отпуснати от бюджета. „ Пари в сметката ще има незабавно, щом се реши казусът с инхаус процедурите. По тях не може да продължи да се строи, тъй като нямаме никакви строителни гаранции за автомагистралата. Тя се построява от частни компании, които са пренаети от „ Автомагистрали “ ЕАД, само че гаранцията я носи държавното сдружение, т.е. всички ние. Ние си плащаме и ние си носим гаранцията, това не е добре “, обясни министър Караджов. Той добави, че всеки миг се чака специфичното юридическо мнение за рисковете, които могат да се случат при вероятно преустановяване на договорите за инхаус.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР