От библиотеките можем да разберем какви сме били и къде

...
От библиотеките можем да разберем какви сме били и къде
Коментари Харесай

Радев: От отношението към библиотеките можем да разберем какво е нашето бъдеще

От библиотеките можем да разберем какви сме били и къде сме сега. От нашето отношение към библиотеките можем да разберем и какво е нашето бъдеще, тъй като точно библиотеките са институциите, където се основава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално завещание и нематериалност.

Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, който през днешния ден в София даде началото на Националния конгрес "Библиотеките през днешния ден.

Във форума вземат участие представители на над 450 публични библиотеки, чиято цел е даването на еднакъв достъп до информация, благоприятни условия за придобиване на нови познания и умения от консуматори.

"В сърцето на българина библиотеките имат изключително място като притежател на книжовността, тъй като тази словесност е играла основна роля във всички наши значими исторически моменти ", уточни Румен Радев като се обърна към делегатите на форума с думите „ щяхме ли да имаме Златен век без словесност или да имаме Възраждане и модерна българска национална еднаквост и страна, в случай че го нямаше перото на Паисий Хилендарски?

Държавният глава дефинира като задача на библиотеките дигитализацията на техните фондове. Според него, значима задача в процеса на цифровизация са привличането на младежите. "Най-голямата опасност за нашето бъдеще е да имаме млади невежи, нечетящи, необразовани хора “, безапелационен бе президентът Румен Радев.

Той уточни, че е належащо цялото благосъстояние на библиотеките да бъде показано по подобаващ за младежите метод, тъй че то да е забавно и да обезпечава бърз достъп до познание.

По думите на президента, друга значима роля на библиотеките е интеграцията в глобализирания актуален свят, която се реализира и посредством духовността, а по този начин също и битката с така наречен подправени вести. „ Тук библиотеките могат да бъдат един доста мощен контраст, тъй като при вас е истината, трупана за дълги интервали от време, имаме ясни създатели, които стоят със своето име “, съобщи още в изявлението си на форума президентът Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР