От BG-ALERT се извиниха на потребителите“Тате, тате, пише ми президентът!,

...
От BG-ALERT се извиниха на потребителите“Тате, тате, пише ми президентът!,
Коментари Харесай

Тестват наистина системата за опасност от 7 ноември

От BG-ALERT се извиниха на потребителите
“Тате, тате, написа ми президентът! ”, радваха се младежи в сряда вечерта

Смартфоните пищят като на умряло

Системата BG-ALERT, основана да известява за бедствия, повреди и произшествия, ще се тества в действителност от 7 ноември - Денят на Великата октомврийска социалистическа гражданска война. Но както ВОСР е сбъркана и по име, и по наличие, по този начин се оказа и с българския вид на цифровото съобщаване на заплаха.

Както писа “Труд news ”, вечерта на 1 ноември - Деня на будителите, без предизвестие стотици хиляди хора - най-вече клиенти на “Виваком ”, получиха по едно и също време две типови известия за заплаха. Едното тях беше от името на президента.

Наши читатели разказваха по какъв начин техните младежи гордо размахвали смарт телефоните си и викали: “Тате, тате, написа ми президентът! ”. Други пък сметнали, че мобилните им устройства са хакнати и се уплашили, че ще им точат банковите сметки. Трети били сигурни, че става нещо ужасно, само че без да схващат какво е то.

От компанията ДЗЗД “Сискод ”, които пускат системата BG-ALERT се извиниха на “населението, всички наранени страни и институции за породеното безпокойствие и стеснение ”. И показаха вяра, че “след откритата към този момент продуктивност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде значим инструмент за уведомяване на популацията в случаи на бедствия и повреди. ”

Внезапното стартиране на известията подсети на стародавната традиция на Министерство на вътрешните работи да тества сирените за паника на 1 април - Денят на лъжата, та да припомня за Лъжливото овчарче.

Реалните проби стартират от 7 ноември в Габрово. На 14 ноември следват областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, на 15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра, на 16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, на 21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, на 22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област и на 23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

За декември график към този момент няма, а в случай че всичко е наред, от 1 януари стартира същинското деяние на BG-ALERT, следващото Лъжливото овчарче на Министерство на вътрешните работи.

Интернет прегря от насмешки
Открихме българския метод да се чества Хелоуин
Получател: Уведомявайте ме на хартия



Е това известие чака Бай Иван и има заплаха, в случай че въобще не пристигна.

След напрежението, който претърпяха клиентите на “Виваком ”, получавайки известие за заплаха, хората го обърнаха на подбив.

Подигравателни мнения заваляха в обществените мрежи, като всеки пробваше остроумието си. Иван Иванов упорства да бъде уведомяване за бедствия единствено на хартия, а не по телефона.

“Аз взех булката и пет суджука и побегнахме към избата ”, написа различен консуматор под известието на Министерство на вътрешните работи, че вътрешното ведомство не е отговорно за объркването.

“Иии по този начин, с такова уведомление, стартират всички филми за края на света! ”, разяснява мъж във Фейсбук. Друг пък изяснява, че сме разкрили българския метод да се чества Хелоуин.

Клиент на друг мобилен оператор пък се тръшка, че светът ще се свърши, а той няма няма да разбере. Друг с прякор “Петцела идва с гръм и тропот ” пък изяснява, че като пристигна потопа ще му е все едно дали ще го уведомяват за това.

“Така че таа човешка неточност не ма вълнува.... Интересното е друго - с изключение на в държавния бранш, има и в чЕстиния бранш доста такива неточности на природата. Причината - маса малоумници с връзки ”, написа той.

 
Шефът ДЗЗД “Сискод ”: Колегата е натиснал неверния бутон
 

 



Никола Симеонов

“Колегата е натиснал неверния бутон, който е за действителни кафези за мобилната мрежа на мобилния оператор, а не тези, които са за тестови цели. По този метод се получи гафа с известяването ”. Това сподели през вчерашния ден Николай Симеонов, началник на компанията ДЗЗД “Сискод ”, систематичен интегратор на BG-ALERT.

Експертът по киберсигурност Ясен Танев пък разяснява, че лъжливите известия са резултат от нарушаване на всички положителни практики. Никой не е верифицирал или удостоверил известието, откакто един човек го е основал и то е било изпратено без знанието на ВИВАКОМ или Министерство на вътрешните работи, като е употребявано тяхното въздействие и система. Той счита, че би трябвало да се разбере кой е оторизирал известието да премине през защитните процеси и имало ли е изобщо такива.

 
Шефът на пожарната Александър Джартов: Човешка неточност е причина за напрежението
Тестването стартира другата седмица



 

Александър Джартов оневини Министерство на вътрешните работи за стресиращата неточност.

Човешка неточност е довела до известието, провокирало стрес в стотици хора. Това сподели шефът на пожарната Александър Джартов. “От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, тъй че нашите съграждани да получават информация при положение на заплаха. От наша страна започваме формалните проби според одобрения график. Преди да станат факт тези публични проби, се правят вътрешни. Изпълнителят на софтуера простъпка е въвел известието да се извърши не в тестова, а в действителна среда. Това не е неточност на Министерство на вътрешните работи, нито на пожарната ”, съобщи той. Според Джартов известията за паника ще се появяват и на по остарели телефони, а освен на апарати, създадени след 2020 година, каквато информация се появи. Те обаче ще се пресъздават по друг метод. Истинското тестване ще стартира другата седмица и ще продължи по график в разнообразни градове от страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР