Пътуването в САЩ се отплаща за вицепрезидента на Тайван, тъй като Китай прави повече гръмотевици, отколкото дъжд

...
От Бен БланшарТАЙПЕ (Ройтерс) - вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай
Коментари Харесай

От Бен Бланшар

ТАЙПЕ (Ройтерс) - вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай успя да измине тънката граница на своя чувствително пътуване до Съединените щати, ако ученията на Китай в отговор са нещо, но гневът на Пекин може да не бъде успокоен за дълго от човек, когото той дълбоко не харесва.

Китай, който претендира за Тайван като своя собствена територия и многократно заклейми Лай като сепаратист, проведе учения около Тайван в събота, деня след завръщането му, но в много по-малък мащаб от предишните военни игри през април и миналия август в знак на протест срещу Тайван-САЩ. ангажираност.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, фаворит в социологическите проучвания преди президентските избори през януари, поради предишните му коментари, че е „работник за независимостта на Тайван“.

Но Лай не се срещна с висши американски служители или законодатели по време на посещението, освен с ръководителя на неофициалния орган на САЩ, който се занимава с връзките на страната с Тайван. В публичните си събития той говори за мир и диалог, но също така каза, че Тайван няма да отстъпи пред заплахите.

„Народната освободителна армия не можа да намери извинение да вдигне голям шум, “ каза Ма Чен-кун, китайски военен експерт в Тайванския национален университет по отбрана. „Тези учения бяха много гръмотевични, но по-малко дъжд.“

Нямаше компонент с жив огън, за разлика от миналия август, когато Китай изстреля ракети над Тайван, учението продължи само един ден и не му беше дадено име, за разлика от априлския, въпреки че китайските държавни медии отправиха поредица от лични атаки срещу Лай в събота, включително го нарекоха „лъжец“. предходните 24 часа, каза в понеделник сутринта, че не е забелязал китайски военен самолет да навлиза в Тайванския проток през този период.

Както Тайван, така и Съединените щати се опитаха да запазят визитата на Лай в САЩ сдържана, официално описвайки това като междинни кацания по пътя му към и от Парагвай и каза, че е дълга десетилетия рутина за президентите на Тайван да преминават през Съединените щати по време на пътувания в чужбина, следователно Китай не трябва да използва посещението като „претекст“ за военни учения.

Китай, в дългосрочен план, е малко вероятно да се подобри, тъй като все още вярва, че Лай е опасен сепаратист, който може да се върне към настояването за независимост на Тайван, когато спечели изборите, каза Шен Дингли, Шанхай- базиран учен по международни отношения.

„Ако Lai Ching-te стане президент и се върне към първоначалната си позиция или дори я засили, той може да принуди континенталната част да се справи с Тайван, използвайки немирни средства“, каза той, използвайки името на Lai на китайски език.

„БЕЗ ИЗНЕНАДИ“

Lo Chih-cheng, високопоставен депутат от управляващата Демократическа прогресивна партия, каза, че пътуването на Lai също е свързано с по-широкия процес на показване към Съединените щати като стабилен и надежден лидер.

„Може би си мислите, че транзитите бяха малко скучни или прости, но също така нямаше изненади“, каза Ло.

Проучване на общественото мнение, публикувано в понеделник от Тайванската фондация за обществено мнение, показа, че Лай увеличава преднината си и изпреварва доста пред най-близкия си конкурент за следващ президент на Тайван, бившия кмет на Тайпе Ко Уен-дже.

Реакцията на Китай може да също бяха заглушени, тъй като посещението дойде на фона на опитите на Пекин и Вашингтон да подобрят отношенията си, което може да включва посещение в Съединените щати по-късно през годината от президента Си Дзинпин за среща на върха в Азиатско-тихоокеанския регион.

Външното министерство на Китай не отговори веднага на искането за коментар, но говорител на министерството каза пред репортери в понеделник, че за Лай е трудно да скрие „злите си намерения“ да търси независимост.

Китай може да предприеме други , свързани с търговията, стъпки за наказване на Тайван, след като преди това спря вноса на тайвански плодове и риба. В понеделник Китай спря вноса на тайванско манго, позовавайки се на проблем с вредители.

Но Китай има и свои собствени вътрешни проблеми, не на последно място икономически, като кризата на пазара на имоти, и заплахата от война с Тайван няма да изчезне помогне за това, каза Фан Ших-пинг, професор в Института по политически науки на Националния тайвански нормален университет.

„Шумът около постигането на обединение чрез сила е негативен за китайските потребители. Кой иска да харчи, ако има да бъде война?" каза той.

(Репортаж от Бен Бланчард; Редактиране от Раджу Гопалакришнан)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР