От Банско стартира презентацията на инициативата Сподели България“, която е

...
От Банско стартира презентацията на инициативата Сподели България“, която е
Коментари Харесай

Двама министри представиха в Банско инициативата „Сподели България“, бизнесът я хареса

От Банско започва презентацията на самодейността „ Сподели България “, която е план на две министерства-на туризма и земеделието. Проектът бе показан персонално от министрите Ангелкова и Порожанов пред кметовете от Пиринско, хотелиери, ресторантьори, производители на виновност, бизнесмени, браншови камари.
 bansko2  bansko3  bansko4  bansko5  bansko7
От създадени 120-те кулинарни дестинации, две са в Пиринско, които са наречени Долината на  Места и Долината на  Струма.

„ Винените и кулинарни дестинации са значими освен за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат опция неповторимите родни виновност и артикули да доближат до повече консуматори, в това число и чужденци “. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„ Министерство на земеделието, храните и горите се стреми да поддържа напъните на българските производители да запазят и възродят производството на достоверни наши артикули по обичайни предписания “, уточни министър Порожанов.

„ България има регистрирани на европейско равнище и 54 виновност със предпазени наименования.  Това ни подрежда на осмо място в Европейски Съюз по артикули със предпазени наименования “, означи в ревюто си министърът на земеделието.

През последните години са построени значителен  брой  винарни с места за дегустации и пребиваване. Много от тях са ситуирани наоколо до известни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което разрешава пакетирането им в общ туристически артикул.

„ Всички ние сме обединени от задачата българските артикули да се утвърдят на нашия пазар, да се усъвършенства тяхната конкурентност и да се обезпечи достъп до нови пазари, на които те да заемат своето почтено място “, сподели още министър Порожанов.

Министър Николина Ангелкова означи, че разработвайки спомагателни направления се повишава растежът на визитите на всеки един от обектите и България се търси от ден на ден като страна, която предлага качество. Тя изясни, че дестинациите ще бъдат цифровизирани и включени в платформата “Аз обичам България ”, която популяризира 100-те национални туристическа обекта.

На обсъждането  бизнеса изрече утвърждение на концепцията на двете министерства и сподели, че това ще бъде мотив браншовиците по места да се обединят и да създадът своя районна конструкция, която да работи по дестинациите по плана.

Министър Ангелкова разгласи,че посредством тези дестинации туристи ще има целогодишно, а освен в избрани месеци, което ще даде серозен подтик на бизнеса. Тя уточни,че  Банско ще завърши този зимен сезон много сполучливо. „ Като цяло за зимния туризъм чакаме ръст  от 10-15%, а в Банско до края на януари отчитаме растеж от 18%, има над 377 хиляди нощувки и 116 хиляди регистрирани чужденци посетили зимния ни курорт, сподели Ангелкова.

„ Добър туризъм без добра храна не върви, това сподели пък кмета на Банско Георги Икономов като изясни,че следва много работа по самодейността, която главно ще би трябвало да се подеме от бизнеса по места. “Не би трябвало да лежим на остаряла популярност, а да се развиваме непрестанно, сподели още Икономов. Местните винари и хотелиери пък дадоха предложение да се записва лого или знак на дестинациите по места и то да се дава единствено на почтените в бизнеса, а  ако някой наруши разпоредбите да му се отнеме знака. Всички бяха единомислещи,че туровете по дестинациите  ще подкрепят  местния туризъм и бизнес, който обаче би трябвало да отбрани концепцията с високо качество и професионализъм.

До края на годината двете министерства ще чакат локалните структури да доразвият и надградят самодейността и да дадът свои оферти по дестинации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР