От Българския фермерски съюз /БФС/, който е член на европейската

...
От Българския фермерски съюз /БФС/, който е член на европейската
Коментари Харесай

Фермерите излизат на протест утре, исканията им са 5

От Българския фермерски съюз /БФС/, който е член на европейската земеделска организация Copa-Cogeca, приканват за провеждането на кротичък митинг и земеделските производители да не се поддават на провокации . Протестните дейности в страната и София ще се стартират от 10:00 часа на следващия ден , като ще включват блокиране на гранични пунктове и основни пътища. Ръководството на БФС ще бъде на следващия ден със земеделска техника в 10:00 часа на летището в Бяла Слатина.

От организацията акцентират, че митингите са демократично средство за изложение на позиция и отбрана на ползите във всяка държава-член на Европейския съюз.

„ Искаме да подчертаем, че за нас демократичните митинги, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български жител, което никой не може да лимитира, нарушава и лишава. Апелираме за съблюдаване на демократичните практики, навреме секване на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на принуждение от всички страни “ , съобщи ръководителят на БФС Георги Стоянов .

Според него точно поради неналичието на разговор , за първи път от години целият бранш излиза дружно на общ митинг.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за непродължаване на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните претенции към ръководещите :

  1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.
  4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи , в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.
Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР