От Българската стопанска камара (БСК) написаха отворено писмо до министъра

...
От Българската стопанска камара (БСК) написаха отворено писмо до министъра
Коментари Харесай

БСК атакуват Ангелкова за новия модел за концесиониране на плажовете

От Българската стопанска камара (БСК) написаха отворено писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, в което се афишират против новия модел за концесиониране на морските плажове.

Припомнят, че от началото на годината тези процедури са трансферирани от обсега на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие към новия Закон за концесиите.

" Промяната е в ущърб на бизнесмените, вложителите и заетите в туризма, които образуват близо 12 на 100 от брутния вътрешен артикул на България и притеглят милиони туристи у нас. Не бива да се пропуща и фактът, че туристическият бранш е структуроопределящ за българската стопанска система и от постоянното му развиване зависят редица други браншове ", установяват от БСК.

За тях остава неразбираемо за какво една транспарантна и работеща процедура е била сменена с механизъм, който е " доста по-тромав и комплициран ".

" Изискванията към бизнеса за доказване на чисто правосъдно минало за страни отвън Европейски Съюз са на процедура неизпълними, а опцията за обжалване на процедурите се отваря за всеки неудовлетворен, което може да докара до опорочаване на състезанията и основава неустановеност у вложителите ", предизвестяват от камарата, чийто началник е Радосвет Радев.

Според БСК резултатът от всичко това е, че бизнесът ще се отдръпне от грижата за плажните линии и ще бъде стопиран ползата на огромните туроператори и вложители. В същото време, общините и страната ще би трябвало непредвидено да се погрижат за вероятно нараствания брой безстопанствени плажове, включително за тяхната защита, разчистване, здравно обслужване и прочие

" Не на последно място, новите концесионни процедури ще увредят съществено имиджа на страната ни като целогодишна дестинация за първокласен туризъм на конкурентни цени ", акцентират от една от работодателските оргиназации.

БСК изрично упорстват за възобновяване на остарелия законов ред, който предвиждаше възлагането на концесиите да става по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма, до момента в който съгласно Закона за концесиите, концедент е само министърът. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР