От Българската стопанска камара (БСК) информират за хаос и опашки

...
От Българската стопанска камара (БСК) информират за хаос и опашки
Коментари Харесай

БСК: Предприятия без дейност може да бъдат санкционирани заради законови неуредици

От Българската стопанска камара (БСК) осведомят за безпорядък и опашки в Агенция по вписванията след следващата мярка за облекчение на административната тежест за бизнеса.

В писмо до медиите от БСК напомнят, че след промени в Закона за счетоводството, които се основат на промени в Данъчно-процесуалния кодекс, признати в края на 2017 година, неактивните компании не подават финансови доклади.

По данни на Национален статистически институт, през 2016 година 188 751 предприятия не са упражнявали активност. Те не би трябвало да разгласяват финансовите си доклади и да заплащат държавна такса за това.

За да се възползват от облекчението, компаниите, които нямат активност, би трябвало да разгласят с декларация в Търговския указател (ТР) до 31 март на идната година, че предходната им година е неактивна. Такси за издание на декларацията в ТР не се дължат.

Безплатна декларация, вместо платено издание на финансов доклад - звучи отлично, разясняват от работодателската организация и незабавно допълват - " само че единствено в случай че има синхрон сред Закона за счетоводството, Закона за Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и Закона за указател Булстат ".

Задължението за подаване на декларация, когато не е осъществявана активност през финансовата година, се отнася до всички предприятия без значение от тяхната правна форма. Единственото изключение е за бюджетните предприятия и едноличните търговци, чиито доклади не подлежат на самостоятелен финансов одит.

По смисъла на Закона за счетоводството, това са освен търговците, само че и юридическите лица, които не са търговци. Сред тях са и - да вземем за пример, тези с нестопанска цел, както и сдружения, които нямат качеството на юридическо лице и подлежат само на регистрация по Закона за указател Булстат. Такива са консорциумите, сдруженията по Закона за отговорностите и договорите, осигурителните каси и други

Юридическите лица с нестопанска цел, които имат активност в частна изгода, и сдруженията, които нямат качество на юридическо лице, имат омекотен ред за издание на годишните си финансови доклади. Той е посредством икономическо издание или интернет, съгласно Закона за счетоводството. При публикуването на декларацията за неактивност този режим е неупотребим - публикуването наложително би трябвало да се извърши в Търговския указател.

В същото време, Законът за комерсиалния указател и регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, както и Наредбата за водене, запазване и достъп до Търговския указател, не разрешават оповестяване на актове, които се отнасят до лица, които не са вписани (нямат открита партида) в ТР.

Например, в ТР не могат да бъдат вписвани предприятията, които подлежат на регистрация единствено по Закона за указател Булстат. Юридическите лица с нестопанска цел, биха могли да изискат издание на декларацията си за неосъществяване на активност през миналата година, в случай че преди този момент са съумели да създадат пререгистрация в Агенция по вписванията, макар че срокът за това е до 31 декември 2020 година

Открит остава въпросът до каква степен Агенция по вписванията има техническа опция да извърши приемане на документи за пререгистрация от лицата без активност, в късия период от 1 януари до 31 март на актуалната година.

Служителите на Агенцията по вписванията с право отхвърлят да одобряват заявления на субекти, неподлежащи на регистрация в Търговския указател. Администраторите извършват наредбите на закона.

И до момента в който предприятията се лутат в параграф 22 - Законът за счетоводството ги задължава да разгласяват декларация в Агенция по вписванията, а Законът за комерсиалния указател не разрешава приемането ѝ, крайният период наближава - 31 март 2018 година

В този законово организиран хаус, в случай че предприятията не подадат декларация, те могат да бъдат глобени според член 77 от Закона за счетоводството. Длъжностните лица подлежат на санкция от 200 до 1000 лв., а предприятията - на имуществена глоба от 300 до 2000 лв..

В доста по-благоприятна позиция са сложени търговците. Те са вписани в Търговския указател и след няколкочасово редене на опашки, шефовете им или упълномощени от тях юристи безпроблемно могат да подадат въпросната декларация.

Има и омекотен ред - сключване на документите с електронен автограф и подаването им по електронен път. Но надали може да се чака, че предприятия, които не са осъществявали активност през 2017 година, към сегашния миг разполагат с годен електронен автограф.

Най-често квалифицираният електронен автограф се издава със период на годност една година. Цената варира сред 48 и 60 лева, а с карта и читател доближава до 100 лв..

Електронен автограф на шеф не може да бъде употребен за подаване на декларацията, в случай че е публикуван в негово персонално качество. Необходим е професионален автограф, в качеството на представляващ предприятието. Очевидно е финансово неизгодно за неработещо комерсиално сдружение да поддържа електронен автограф, с единствената цел един път годишно да подаде декларация, че не е правило активност през миналата година, разясняват от БСК.

От БСК допускат, че напрежението през последните месеци, основано от посочената законодателна мярка, целяща понижаване на административната тежест, можеше в огромна степен да бъде избегнато, в случай че редът за издание на декларацията беше еднакъв с реда за издание на годишните финансови доклади.

В писмото се напомня, че от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ са предизвестили за създалите се проблеми с писмо от 06.03.2018 година до Министъра на финансите и Министъра на правораздаването.

В отговор на писмото, Дирекция " Данъчна политика " към Министерство на финансите прецизира, че приема изложените от работодателите претекстове, които ще бъдат взети поради при подготовка на идващ законопроект за изменение на Закона за счетоводството. Това обаче сигурно няма да се случи до крайния период за подаване на декларацията - 31 март 2018 година. В какви периоди институциите ще отстранен аргументите за създалия се безпорядък, питат на финала от БСК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР