От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили
Коментари Харесай

Глобяват ветеринаря, помогнал нелегално за извеждането на кучето Рая в Норвегия

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са открили нарушавания при работата на ветеринарния доктор от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, което беше избавено от евтаназия в Норвегия след апел в обществените мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Ветеринарят Иван Хорозов ще бъде санкциониран, като оптималният размер на глобата е 500 лв., заяви Българска национална телевизия.

 Спасен е животът на 3-месечната Рая, БАБХ позволява връщането й в България Виж още

Оказва се, че Хорозов има право да практикува едвам от няколко месеца и работи в лечебница на територията на община Тервел.

" Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се прави кастрация, само че няма право да прави приютна активност. Напълно допустимо е и други животни да са били изпращани през този доктор. Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по точи метод “, разяснява Явор Гечев от фондация " Четири лапи “ пред bTV.

През юни тази година БАБХ ревизира мястото и установи, че Иван Хорозов не е записал ветеринарната си процедура . Той получава наставление. Хорозов има и подписан контракт с общината за преодоляване на популацията на бездомните кучета. Местната власт даже дава рейс за залавянето на кучетата, който се оказва, че също не е лицензиран да транспортира животни. По доклад на общината за 2019 година са обработени 26 кучета. Отделените средства за тях са 29 806 лв..

„ По нашите информации сътрудника е станал член на Българския ветеринарен съюз за първи път тази година, на 12 юли “, прецизират от ръководителят на институцията доктор Димитър Яновски.

Самият Хорозов описа: " При мен пристигна един от ромите, от малцинствата и сподели, че си закупил куче от Варна от зоомагазин и попита за чип. Аз му споделих, че мога да му свърша тази услуга, ваксини сложих, само че му обясних, че с по този начин квалифициран паспорт кучето не може да излезе, той го знаеше това нещо ".

Процедурата по завръщането на тримесечната Рая от Норвегия към този момент е в ход, увериха от Българската организация по храните. Все още обаче остава тайнственост по какъв начин домашният любим е бил превозен , защото на никое място не са регистрирани нормалните гранични процедури. Също по този начин не е издаван документ за напредване.

Въпреки щастливата развръзка, към момента не е ясно обаче кой ще посрещне Рая в България.

" На процедура до ден сегашен няма изясненост кой е притежателят в България. Продължават полемиките, никой не се оповестил като човек, който е имал това куче в България и го е закарал в Норвегия ", сподели доктор Георги Чобанов от БАБХ.

Подобен сюжет обаче не е казус. От Българския ветеринарен съюз обявиха, че постоянно се срещат фалшификации и проблеми с документите на кучета.

" Преди 3-4 години персонално моя щемпел беше подправен. Аз го разбрах, като ми пристигнаха на инспекция. Беше формирана прокурорска инспекция, която приключи с писмо до мен, че е незнаен причинител, не е ясно и се завърши ", сподели доктор Димитър Яновски - ръководител на Български ветеринарен съюз.

Десетки са запитванията за кучета, които са били превозени отвън България за страни членки на Европейски Съюз, където се снабдяват с нови притежатели. Най-много запитвания има от Германия, Белгия, Швейцария, Франция и Англия. Често инспекциите откриват неспазване на ветеринарното законодателство.

" При инспекция в една част от случаите чиповете не са под надзор на БАБХ. Тоест това са чипове, които не са регламентирани за потребление в нашата страна. Съответно не може да се потвърди, че кучетата са били чипирани в България ", сподели още доктор Чобанов.

" Би могло да се прикриват заболявания, би могло да се фалшифицират ваксини ", добави доктор Яновски.

Десетки са и сигналите за нерегламентирана активност и към Българския ветеринарен съюз.

" Някои са от сътрудници за други сътрудници, които са виртуални, не съществуват в нашите регистри , други са за хора, които нямат нищо общо с ветеринарната медицина ", добави той.

Според ветеринари фиктивната документи с изключение на като бизнес прикритие, може да се употребява и за икономисване на пари от наложителни процедури като имунизация, чипиране и обезпаразитяване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР