От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дадоха ценни

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дадоха ценни
Коментари Харесай

Никулден наближава: Ето как да разпознаем прясната риба

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) дадоха скъпи препоръки към потребителите за закупуване на прясна риба преди наближаващия празник Никулден.
Ето какво поучават специалистите - върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.
БАБХ приканва потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск. При подозрения за нередности или за сигурността на храната жителите могат да подават сигнали онлайн през уеб страницата на БАБХ или на телефон 0700 122 99.
От БАБХ оповестиха още, че от на следващия ден до Никулден стартират асилени инспекции по отношение на идния празник в обекти за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища, оповестиха от санитарното ведомство.
Обект на засиления надзор ще бъдат документите за генезис и сигурност на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране на продуктите.
При инспекциите ще се следи също за потреблението от личния състав на персонални защитни средства (маски и ръкавици), съществуване на дезинфектанти на местата на продажба и други.
Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните.
При осъществяване на инспекциите и при нужда в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР