От България не е искано да изпраща оръжия на Украйна

...
От България не е искано да изпраща оръжия на Украйна
Коментари Харесай

Стефан Янев: По мое време от нас не е искано оръжие за Украйна

От България не е желано да изпраща оръжия на Украйна до момента в който бях министър на защитата. Това съобщи пред БНР Стефан Янев, който до 1 март бе боен министър в кабинета на Кирил Петков.

Според него е тревожно, че българското общество научава не от държавното управление, а от непознати медии какво се желае от България по отношение на спора Украйна - Русия. По думите му министерството на защитата и Министерският съвет са в дълг към българските жители, би трябвало да създадат нужното, с цел да бъдат осведомени

" Ако държавното управление реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна тактика какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските жители. Влизайки директно във войната, би трябвало да си създадем сметка какви са връзките ни с тези страни ", сподели Янев.

В четвъртък, " Файнейшънъл таймс " и немското " Шпигел " че Съединени американски щати се пробват да убедят България да даде зенитно-ракетна система (ЗРС) със междинен радиус на деяние С-300 на Украйна. Тази информация не е доказана от българското държавно управление.

Според изказванията на двете медии, министърът на защитата на Съединените щати Лойд Остин, който в събота ще се срещне с премиера Кирил Петков, може да се опита да убеди държавните управления на Словакия и на България да изпратят на Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300. Противоракетните комплекси са съветско произвеждане, още от Студената война. С такива комплекси са подготвени да боравят украинските военни. Днес шефът на Пентагона е в Словакия.

Малко по-рано след среща с американския боен министър словашкият министър на защитата Ярослав Над разгласи, че страната му е подготвена да даде зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, в случай че НАТО обезпечи техен сурогат.

Междувременно съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова предизвести да не изпращаме оръжие за на никое място.

Припомняме също че, на 19 ноември 1990 година в Париж е подписан Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и България е страна по този контракт. Целта му е да балансира стандартното въоръжение на страните. Ежегодно се вършат прегледи на въоръжението на база двустранни и многостранни съглашения. На 26 април 2007 година президентът на Русия Владимир Путин разгласи мораториум върху осъществяването на Договора за ограничение на елементарните въоръжени сили в Европа, само че това бе единствено поръчка, Москва нямаше желание да излиза от този контракт.

Всяко пренасяне на сходна техника не може да стане без интернационалните наказания и държавни решения, напомнят военни специалисти.

По силата на този контракт и България унищожи свое въоръжение. На 19 октомври 2002 година бе унищожена и последната ракета от комплексите СС-23, СКЪД и ФРОГ.

Вчера, 17 март 2022 година, бе анулирано държавното съвещание с обяснението, че има разбъркване на програмата на премиера Кирил Петков.

" Запознат съм с резултата на войната върху елементарните хора - всички те страдат. Но с цел да стартира една война, има причина. Аз не съм путинофил или някакъв различен фил, аз съм българофил ", сподели Янев.

По думите му войната е по виновност и на Русия, и на Украйна, тъй като " двете страни не откриха метод да седнат на масата и посредством инструментариума на дипломацията да намерят решение ".

Той изясни, че се интересува по какъв начин се развива България и какво е положението на българските жители. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад тила ни витае сянката на война, която е покрай нас ".

" Членството в НАТО, в Европейски Съюз, в какъвто и да е формат е участие, което България би трябвало да инструментализира по най-хубавия метод в отбрана на националния си интерес. Но тези организации не е наложително да имат императивни налагащи правила във връзка с България. България е суверенна страна, би трябвало да работим България да бъде равнопоставен индивид в интернационалните връзки, гласът ни да бъде значим и самостоятелен от други внушения, идологеми ", изясни Янев.

Относно ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов Янев сподели, че това е проява на страната, че би трябвало да се съблюдава редът, че законът е над всички.

" Но за какво в този момент и за какво по този метод? Явно по този метод се цели да се реализира резултат и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна рецесия ", сподели Янев във връзка задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова.

За идния политическия план, който Янев възнамерява да учреди, той сподели, че беседва със съидейници и подкрепящи концепцията за почтена България, равнопоставен индивид в интернационалните връзки.

" Това са хора българофили, които имат вяра, че в случай че работим дружно, ще съумяваме дружно. Българският народ има потребност от нормалност, от предсказуемост... Искаме да възстановим връзката сред обществото и партиите ", изясни Янев.

По непотвърдена информация учредяването на политическия план на Стефан Янев ще бъде в събота сутринта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР