От автобусите, задвижвани с водород, до схемите за споделяне на

...
От автобусите, задвижвани с водород, до схемите за споделяне на
Коментари Харесай

Първи голям град в Европа иска да приеме самоуправляващи се коли

От рейсовете, задвижвани с водород, до схемите за шерване на колела и електрическите таксита, методът, по който се придвижваме в градовете, бързо се развива.

Многобройните софтуерни разработки значат, че евентуалното всеобщо потребление на самостоятелни коли към този момент не е част от научната фантастика.

Властите в шведския град Гьотеборг са наясно с това и се пробват да го трансфорат в удобна среда за самоуправляващи се коли.

 Япония пуска система от коли без водачи до 2020 година
Водеща международна стопанска система пуска система от коли без водачи до 2020 година

Властите създават и виртуални електроцентрали

" Като експерти по градско обмисляне осъзнахме, че по света се залага извънредно доста на новата технология за самостоятелни транспортни средства ", сподели пред CNBC Моника Винсентсон, урбанист в Органа за градско обмисляне на Гьотеборг.

По думите й към момента няма " доста съдействие " сред производителите на коли и специалистите по градско развиване. " За да могат самостоятелните транспортни средства да работят добре, ние наложително би трябвало да работим дружно ", твърди тя.

Пускането на самостоятелни коли в Гьотеборг е предизвикателство, защото градът е вторият максимален в Швеция и петият по величина в скандинавските страни. Жителите на Гьотеборг и покрайнините му са над 1 милион души.

 Автономните транспортни средства ще са предизвикателство за Гьотеборг
Източник:

Автономните транспортни средства ще са предизвикателство за Гьотеборг

Винсентсон е с положителна настройка за резултата, който самостоятелните коли ще имат в града. " Смятаме, че изгодите за града ще бъдат по-безопасен и сигурен превоз, а трафикът ще бъде по-равномерен, равен и ефикасен ", съобщи специалистът.

Въпреки това някои квартали имат опасения по отношение на сигурността на самостоятелните транспортни средства - въпрос, на който Винсентсон желае да се обърне внимание.

" Безопасността както за пешеходците, по този начин и за пасажерите е значима и е належащо изцяло тестване на технологията. Ще продължим да имаме правила за придвижване по пътищата за транспортни средства и пешеходци ", изясни тя.

 Автономните електрически автомобили ще убият някои от нещата, които ненавиждате и обичате
Автономните електрически автомобили ще убият някои от нещата, които ненавиждате и обичате

Те ще донесат редица промени в живота ни - какви?

А какво ще е бъдещето на електрическите коли? " Мисля, че се намираме в преломен миг за електрическите коли, като през идващите 2-3 години ще забележим да се употребяват много огромно количество акумулатори, което ще ги направи доста по-евтини ", споделя Малкълм МакКълък, доцент по инженерство в Университета в Оксфорд.

Ученият е оптимист по въпроса за сполучливото консолидиране на самостоятелните коли в улиците на старите градове. " Мисля, че в действителност могат да се впишат доста добре, автоматизираните транспортни средства са в действителност положителни във възприемането на обкръжаващата ги среда и старите здания ", съобщи пред CNBC МакКълък.

 Volvo стартира неповторима стратегия за самостоятелни коли в Гьотеборг (ВИДЕО)
Volvo стартира неповторима стратегия за самостоятелни коли в Гьотеборг (ВИДЕО)

Drive Me стартира с SUV модела XC90

Истинското предизвикателство ще бъде по какъв начин самостоятелните транспортни средства взаимодействат с останалите участници в придвижването - мотоциклети, колела и пешеходци.

" Тъй като постоянно използваме човешките жестове, когато взаимодействаме... това е тяхното същинско предизвикателство сега: по какъв начин да схващат дребните знаци и жестове ", изясни специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР