От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да има

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да има
Коментари Харесай

От АИКБ предлагат да има задължителна матура по математика

От Асоциацията на индустриалния капитал в България оферират да има наложителна матура по математика.

Това сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред публицисти преди началото на Общото заседание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите. "За да има на изхода на висшето обучение положителни инженери, би трябвало на входа да има добре готови младежи по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме наложителна матура по математика ", добави Васил Велев.

Председателят на АИКБ е на мнение, че полагането на наложителна матура по математика ще бъде потребно за децата, тъй като те ще могат да открият в себе си заложби и да се развиват в тази сфера. Според Велев децата ще могат единствено да завоюват, тъй като това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Той добави, че би трябвало да се развиват и извънкласните действия по техническите дисциплини. Велев осведоми, че това предложение се разисква с Министерството на обучение, само че приемането му може да срещне опозиция от страна на родителите.

Васил Велев посочи, че продуктивността в България, по отношение на останалите страни от Европейския съюз /ЕС/, изостава. По думите му България продължава да е на последно място в Европейски Съюз по този индикатор. Друг проблем е сложното наемане на личен състав, разяснява още Велев. Това е международен проблем, тъй като 45 % от работодателите в целия свят изпитват компликации в наемането на личен състав. В България обаче този % е 68. Причините за това са демографските проблеми и софтуерните промени, уточни Велев.

Въпреки че пораства приемът в университетите, има възходящ дефицит на инженерни и механически фрагменти, заяви ръководителят на АИКБ. В същото време има прекомерно доста адвокати, икономисти, експерти по администрация и ръководство, ПР експерти. "В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, съгласно потребностите на стопанската система на обществото и на пазара на труда ", приключи Васил Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР