От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха
Коментари Харесай

Работодателите против отпадането на таксите в държавните висши училища

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се оповестиха срещу отпадането на таксите за студентите и докторантите, учащи се на държавна поръчка в държавните висши учебни заведения. Това те направиха посредством публикувано до медиите отворено писмо.

То е адресирано до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Комисията по обучение и просвета Данаил Вълчев, министър председателят акад. Николай Денков и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. От АИКБ не одобряват плана на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение.

Според тях смяната ще докара до още по-голям дисбаланс сред потребностите на предприятията и бъдещата работна мощ.

Не на последно място лансираната смяна е готова без провеждането на разговор със обществените сътрудници и без логичен разбор на актуалните социално-икономически условия.

В писмото си от асоциацията напомнят, че съществени претекстове за смяната са:

По-голяма досегаемост на висшето обучение за неравнопоставените групи;
Задържане на студенти в България и
По-високо качество на образованието.

Според тях обаче изказванието в Доклада, че " премахването на таксите за образование... ще подсигурява еднакъв достъп до висше обучение и ще докара до повишение на броя на обучавани студенти " е несъстоятелно.

И допълват, че и сега има специалности, за образованието в които не се изисква такса. Това са 8 професионални посоки като " Педагогика на образованието по... ", " Математика ", " Физически науки ", " Химични технологии ", " Енергетика ", " Материали и материалознание " и други Тази мярка беше въведена, с цел да подтиква интереса на студентите към специалности, от каквито има дефицит на пазара на труда, споделят от АИКБ.

" Многообразието от специалности е задоволително огромно, с цел да може всеки кандидат-студент да избере уместно за него висше обучение, без да заплаща такса ", считат от сдружението.

По думите им с препоръчаната смяна ще се върне остарялото състояние, от което ще пострада освен бизнеса, само че и цялата ни стопанска система. Съответно налице е задоволително еднакъв достъп до висше обучение за всеки младеж, който има интерес да се образова. Има и задоволително места.

" Всъщност за следващ път не се обръща внимание на качеството на висшето обучение, а на количеството ", безапелационни са от сдружението.

От АИКБ акцентират, че висшите учебни заведения изискват обилни финансови запаси за поддръжка на инфраструктура, образование, научни проучвания, привличане на висококачествени преподаватели и други действия. Фактори, които също са свързани с повишение на качеството на образователния развой. Ако таксите бъдат изцяло отстранени, университетите могат да изпитат усложнения в обезпечаването на задоволителни средства за своите потребности, както и ще зависят напълно от една или друга политическа воля. Съответно сега се предлага един законово обезпечен доход да бъде сменен с обезщетителен механизъм, който ще зависи от благосклонностите на съответния министър към избрани ректори или висши учебни заведения.

" Ние считаме, че следва автономията на висшите учебни заведения да бъде лимитирана, само че не и по този метод ", заключват от АИКБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР