От Асоциация „Биопродукти“ излизат на протест утре с искане за

...
От Асоциация „Биопродукти“ излизат на протест утре с искане за
Коментари Харесай

Биофермери искат оставката на земеделския министър

От Асоциация „ Биопродукти “ излизат на митинг на следващия ден с искане за оставката на земеделския министър, откакто МЗХГ лиши лиценза на две от най-големите сертифициращи компании в биоземеделието, написа БНР.
От Асоциация „ Биопродукти “ изпратиха намерено писмо до премиера, като го приканват да се намеси в спора сред компаниите и Министерството на земеделието.
Според биопроизводителите обществото е очевидец на невиждани репресивни дейности от страна на земеделското министерство към някои от контролиращите биоземеделците компании. На две от най-големите и най-стари сертифициращи компании е отнета опцията да работят, като министерството отхвърля да им издаде позволение за активност.
Директорът на Дирекция „ Растениевъдство и биологично произвеждане “ в Министерството на земеделието Михаил Карабельов изясни за БНР, че инспекциите за издаване на позволение минават през административни процедури по този начин, че Министерство на земеделието и храните да получи убеденост, че е налице ресурсна обезпеченост и личният състав е задоволително способен, дипломиран и умел, само че не е получило сходни уверения.
Има 7 дни, в които двете компании могат да отстранят непълнотите и несъответствията, само че не са го създали. Констатацията на Сметната палата е, че инспекциите не обезпечават задоволителна проследимост за съблюдаване на европейското и националното законодателство, акцентира Карабельов. По думите му в тази връзка през 2018 и 2019 година се правят засилен и по-ефективен надзор при издаване на позволение.
В момента позволение от министерството за осъществяване на контролна активност за биологично произвеждане имат 15 лица, като едно от е с прекратена активност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР