От Аргос в Пелопонес до Варанаси в Индия - представяме

...
От Аргос в Пелопонес до Варанаси в Индия - представяме
Коментари Харесай

Гръцко издание: Пловдив не е най-старият жив град в Европа

От Аргос в Пелопонес до Варанаси в Индия - представяме ви 10 от най-старите живи градове в света. В него намира място и нашият Пловдив. Класацията е от гръцкото издание Greek City Times.

Според него два гръцки града, Аргос и Атина, са пп-стари от Пловдив. Подреждането е извънредно любопитно, защото има доста обстоятелства и данни, приети от международни медии и организации, че точно Пловдив е най-старият населяван град в Европа. Явно южните ни съседи имат друга позиция и не могат да одобряват, че различен европейски град, камо ли пък български, може да им отнеме правото да са първи.

Вижте класацията за най-старите обитаеми места в света:

Дамаск, Сирия (11 000 години)

Най-старият град в света, Дамаск е прочут и като столица на арабската просвета. Дамаск е очевидец на възхода и падението на доста велики цивилизации, в това число античните гърци и източните римляни.

Според научни открития и исторически данни, Дамаск е бил в началото населяван през втората половина на 7-мо хилядолетие пр.н.е. Освен това е най-старият непрестанно населяван град в света и значим арабски културен център.

Алепо, Сирия (8000 години)

Алепо е населяван непрестанно повече от 8000 години. Алепо е бил значим търговски център в античния свят заради стратегическото си местонахождение сред Месопотамия и Средиземно море.

Въпреки това Алепо претърпява опустошения през 2012 година вследствие на спор сред държавното управление и опозиционните сили, който докара до хиляди смъртни случаи и прогони доста хора от домовете им.

Аргос, Гърция (7000 години)

Един от най-старите градове в света, който е бил непрекъснато обитаем, е Аргос. Изследванията демонстрират, че Аргос е запазил своя неутралитет през огромна част от историята на Древна Гърция и се е въздържал да вземе страна в гръко-персийските войни. В Аргос към момента има няколко антични паметника.

Атина, Гърция (7000 години)

С най-ранното си човешко наличие, датиращо от към единадесетото и седмото хилядолетие прочие н. е., Атина доминираше в региона на Атика. Този град е и източникът на западните цивилизации и център на философията.

Всъщност той се гордее с от дълго време предшестващи интервали на Сократ, Платон и Аристотел. Дорийските и персийските нашествия изцяло унищожават града, откакто той устоя тестването на времето.

Библос, Ливан (7000 години)

Смята се, че хората в началото са се заселили в Библос сред 8800 и 7000 година прочие н. е. и са останали там непрекъснато от 5000 година прочие н. е. Смята се, че този град, също обект на международното завещание на ЮНЕСКО, е бил мястото на първичния импорт на папирус в Гърция.

Поради многочислените пластове от остатъци, оставени след хилядолетия човешко битие, този град е и едно знамение на археологията.

Суза, Иран (6300 години)

Суза, еламски град от древността, е бил един от най-значимите градове и  е служил като център на няколко ранни цивилизации, които процъфтяват в това, което в този момент е почти наричае Близък изток.

Смята се, че асирийците са унищожили изцяло града в предишното, само че той бързо е възобновен и е видял своя подем по време на Персийската империя.

Ербил, Ирак (6000 години)

През вековете персите, гърците, римляните, монголите и османските турци са оставили своя отпечатък в Ербил.

Цитаделата Ербил, известна още като замъка Хоулър, е историческа постройка, датираща от 2000 година пр.н.е. среща се в центъра на града. Историческото сърце на Ербил е изкуствената могила, известна като Цитаделата.

Сидон, Ливан (6000 години)

Сидон е бил един от най-значимите финикийски градове заради местоположението си като жизненоважно пристанище на Средиземно море, където е бил населяван през последните 6000 години. Сидон стана прочут и богат с помощта на производството на стъкло.

Финикийците са били известни със своя опит в корабостроенето и навигацията в Средиземно море.

Пловдив, България (6000 години)

Пловдив е един от най-старите градове в Европа, с повече от шест хилядолетия история. Според разкопки,  античното населено място на хълма Небет тепе е населявано от 4000 година пр.н.е.

Градът е бил основен център за Персийската, Тракийската, Македонската и Османската империи. Пловдив, вторият по величина град в България, през днешния ден е разрастваща се туристическа дестинация.

Варанаси, Индия (5000 години)

Индуизмът, най-старата съществуваща вяра, е учреден във Варанаси, който пък в най-старият град в Индия. Този град, който също се назовава Банарас или Каши, е в най-гъсто популации щат в нацията, Утар Прадеш, и е учреден през единадесети век пр.н.е.

Индуски поклонници и туристи от цялостен ​​свят идват в този град, с цел да се потопят в Ганг и да вземат участие в погребални церемонии. По тесните улички на Варанаси има към 2000 храма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР