“От април месец говорим, че без Газпром“ няма как да

...
“От април месец говорим, че без Газпром“ няма как да
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Още от април БСП каза, че са необходими преговори с “Газпром“


“От април месец приказваме, че без „ Газпром “ няма по какъв начин да осигурим нужните количества газ. Някъде сред 800 млн. куб. м. полутечен газ може да се докара, към 1 милиарда азерски и останалото няма от кое място с изключение на от „ Газпром “. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в ефира на BG on AIR.
По думите му с напредването на ситуацията и продължаващия дефицит на газ в Западна и Северна Европа ще стартират да се търсят доста по-големи количества и надлежно цената ще стане по-висока. „ Когато приказваме за дълготрайни контракти те няма по какъв начин да бъдат толкоз удобни, когато караме газта с танкери. Първо, втечненият газ не е чак толкоз доста. Второ, количеството танкери е лимитирано. Трето, ползата на тези, които продават полутечен газ е той да върви там, където има по-голямо ползване “, добави енергийният специалист за обстановката с доставките на синьо гориво.
„ Турция е един от разновидностите да вземем газ, само че ние нямаме контракти за транспорт с техния оператор. И не съм уверен, че те биха си изострили връзките с „ Газпром “, с цел да ни доставят газ. Ако това стане ще бъде със единодушието на „ Газпром “, което на процедура значи, че отново ще вземем съветски газ, само че на по-висока цена. Все още не съм видял това държавно управление да е закупило от някъде газ. Най-сигурната политика, която може да роди анти-атлантизъм е да няма газ през зимата “, заключи Ерменков по отношение на вероятните способи за доставка и акцентира, че България и сега продължава да използва съветски газ, само че на по-високи цени.
Социалистът съобщи, че е реагирал остро на рокадата в „ Булгаргаз “, тъй като вижда професионализма като главен проблем. „ Там би трябвало да има експерт, който схваща от договаряния за газ и борсова търговия. За мен не е казуса в личността. Проблемът в личността може би е от позиция на президента и премиера “, безапелационен бе той за рокадите в сдружението.
В умозаключение Таско Ерменков съобщи, че от социалистическата партия оферират мораториум върху цената на газа за битовите консуматори, както и държавна отплата за разпределителните сдружения. „ Предлагаме помощ на бизнеса и топлофикациите по схемата, която беше с електрическата енергия. Това е единствения метод, по който бихме могли да преминем през рецесията и без да оставим хората на студено през зимата “, приключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР