От април до януари 2023 година осигурителният доход на регистрираните

...
От април до януари 2023 година осигурителният доход на регистрираните
Коментари Харесай

За по-малко от година осигурителният доход на земеделците скочи от 420 на 933 лева

От април до януари 2023 година осигурителният приход на записаните земеделци, животновъди и тютюнопроизводители беше променян на три пъти, вследствие на което с бюджета за държавното публично обезпечаване за 2024 година той беше нараснал с цели 513 лева И от 420 лева през април 2023 година при започване на януари тази година минималният предел към този момент е 933 лева.

Въпреки оспорваните диспути в Народното събрание, извършени в средата на декември предходната година, в последна сметка в приемането на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за предходната година 49-то Народно заседание гласоподава утвърди минималният месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители да стане 933 лева.

От 1 април предходната година минималният предел се повиши 420 лева на 710 лева С актуализацията на бюджет 2023 година от първи август имаше ново покачване до 780 лева, което подсигурява и по-висока пенсия за работещите в бранша.

С бюджета за тази година обаче минималният застрахователен приход за цялата страна се увеличи на 933 лева, което неизбежно рефлектира и върху съответното следващо нарастване на праговете за фермерите. От Националната организация по приходите дадоха съответните уточнения, свързани последните промени.

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) регистрирани аграрни стопани според са физическите лица, които създават растителна и/или животинска продукция, предопределена за продажба, и са регистрирани по открития ред. Като „ регистрирани аграрни стопани “, добито от датата на вписването им в регистъра по член 5 от Наредба № 3 от 29 януари1999 година те имат това качество до деня на отписването им, при изискване, че годишно заверява регистрационната си карта в регионална дирекция „ Земеделие “. Ако лицето не завери регистрационната си карта до избрания период, губи качеството си на регистриран аграрни собственик до легализация на регистрационната му карта за идната стопанска година.

Регистрираните аграрни стопани се обезпечават наложително за неработоспособност заради общо заболяване за напреднала възраст и за гибел. По собствен избор те могат да се обезпечават и за общо заболяване и майчинство. Родените след първи януарии 1960 година имат право и на втори фонд за пенсия.

Задължителните осигурителни вноски са за сметка на лицата и се дължат предплатено през календарната година върху месечен застрахователен приход сред минималния и оптималния месечен размер на прихода, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Минималният месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани за 2023 година е 710 лева за интервала от 1 януари до 31 юли, надлежно 780 лева за интервала от 1 август до 31 декември 2023 година, а оптималният – 3400 лева за цялата 2023 година Лицата, регистрирани като аграрни стопани, когато по едно и също време с тази активност упражняват и друга активност в качеството си на самоосигуряващи се лица, се обезпечават върху минималния месечен застрахователен приход, избран за самоосигуряващите се лица (710 лева за интервала от 1 януари до 31 юли, надлежно 780 лева за интервала от 1 август до 31 декември 2023 г.).

Регистрираните аграрни стопани, произвеждащи модифицирана растителна и/ или животинска продукция и придобили приходи за съответната година, дефинират финален размер на осигурителния си приход и дължимите осигурителни вноски в приложението към годишната си данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ – Справката за окончателния размер на осигурителния приход (Таблица 1 и Таблица 2). Окончателният размер на месечния застрахователен приход се дефинира за интервала, през който е упражнявана трудова активност през миналата година въз основа на данните, декларирани в информация към годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ, и не може да бъде по-малък от минималния месечен застрахователен приход за записаните аграрни стопани и по-голям от оптималния месечен застрахователен приход. Окончателните осигурителни вноски се дължат от обезпечените лица върху годишния застрахователен приход в размерите за фонд „ Пенсии “ и за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване и в размерите за фонд „ Общо заболяване и майчинство “ за самоосигуряващите се лица, които са избрали да се обезпечават в този фонд в периода за подаване на данъчната декларация. Годишният застрахователен приход се дефинира като разлика сред заявения или  открития от органа по приходите при изискванията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) облагаем приход от практикуване на съответната трудова активност и сбора от приходите, върху които са внасяни предплатено осигурителни вноски. Когато с данъчната декларация за миналата година са декларирани приходи, получени за осъществена активност през минали години, или е избран с влезнал в действие инспекционен акт по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс по-висок или по-нисък облагаем приход, лицето подава и коригираща информация за осигурителния приход за съответната година.

При установяване на годишния застрахователен приход на записаните аграрни стопани, произвеждащи модифицирана растителна и/ или животинска продукция не се вземат поради сумите, получени под формата на държавни помощи, дотации и друго подкрепяне от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и от държавния бюджет. Тези средства са подкрепяне по отношение на осъществяване на избрани национални ограничения или осъществяване на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не хонорари за положен труд.

Регистрираните аграрни стопани и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не дефинират финален размер на осигурителния приход за тази активност. Непреработена растителна и животинска продукция е всеки примитивен артикул, получен от растенията и животните, който се употребява в натурален тип, без да е подлаган на софтуерна обработка и преправка, вследствие на която да са настъпили физикохимични промени в състава. Осигурителните вноски за тези лица могат да се изплащат от фондове за подкрепяне на земеделските стопани по ред, избран от Министерският съвет.

Пример за установяване на предплатени наложителни осигурителни вноски на регистриран аграрни собственик за интервала след 31 юли до 31 декември 2023 година, при най-малък месечен застрахователен доход  – 780 лева:

За родените преди 1 януари 1960 година:

За държавно публично обезпечаване:

За фонд „ Пенсии “: 19.80% от 780 лева = 154, 44 лева или

За фонд „ Пенсии ” и фонд „ Общо заболяване и майчинство ”: 23.30% от 780 лева = 181,74 лева.

За здравно обезпечаване: 8% от 780 лева = 62,40 лева.

За родените след 31 декември 1959 година:

За държавно публично обезпечаване:

За фонд „ Пенсии ”: 14,8% от 780 лева = 115,44 лева. 

За фонд „ Пенсии ” и фонд „ Общо заболяване и майчинство ”: 18.30% от 780 лева = 142,74 лева.

За в допълнение наложително пенсионно обезпечаване: 5% от 780 лева = 39,00 лева.

За здравно обезпечаване: 8% от 780 лева = 62,40 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР