От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за нереализирания най-голям фотоволтаичен

...
От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за нереализирания най-голям фотоволтаичен
Коментари Харесай

Сигнализираха прокуратурата да провери загуби за €1 млн. на община Пазарджик

От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за неосъществения максимален фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа, оповестиха от АКФ.

Местната власт в Пазарджик не търси 1 милион евро наказателна клауза за несъблюдение по контракта си с " Риал Стейтс " на Гинка Върбакова, твърдят от Антикорупционния фонд. Това е повода те да сезират прокуратурата за незадоволително грижи за стопанисването на общинско имущество в Пазарджик.

Според следствие на АКФ по проблема на " Риал Стейтс " ЕООД, сдружението не е изпълнило задължението си по контракта си с Община Пазарджик за създаване на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. По контракт компанията е трябвало да вкара в употреба мощностите в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение. На процедура това е трябвало да се случи до началото на 2013 година

От Търговския указател е видно, че компанията не е осъществила и по-голямата част от контрактуваната инвестиция в размер на 400 000 000 лева Община Пазарджик досега пропуща да си изиска неустойката в размер на 1 милион евро.

Срещу 500 000 лв. и конкурс Община Пазарджик продава на " Риал Стейтс " близо 2000 декара. Върху земята има дървесина за милиони. В контракта има ясно дефинирани условия и наказателна клауза при несъблюдение.

Документът е подписан на 04 юли 2008 година Според клаузите му, когато статутът на земята бъде променен, вложителят следва да построи в парцела " Соларен фотоволтаичен парк ", включващ фотоелектрически модули, следящи системи и инвертори, основани от водещи международни производители. Договорено е слънчевата фотоелектрическа централа да възлиза на 50 MW номинална силова апаратура.

Соларната станция би трябвало да бъде построена в границите на 32 месеца от датата на издаване на строително позволение. Според специалистите на АКФ всяко друго тълкувание на контракта би било форма за заобикаляне на закона.

При договорката е контрактувано от " Риал Стейтс " ЕООД да влагат без разноските по смяната на предназначението на земята и проектирането минимум 400 милиона лв.. Освен това компанията се ангажира да разкрие и поддържа в продължение най-малко на 2 години минимум 52 работни места за служащи с непрекъснат адрес в Община Пазарджик.

Продавачът има право да скапе договорката, като задържи към този момент платените му пари, ако купувачът въобще не стартира строителство на централата. Изрично е посочено, че в случай че купувачът не е осъществил цялостния размер на контрактуваните фотоволтаични мощности в период или пък не е извършил друго от изискванията в контракта, той дължи наказателна клауза в размер на 1(един) милион евро, пишат от Антикорупционния фонд.

Според графика със периодите, показан пред ДКЕВР за строителството на плана, построяването на фотоволтаичната централа " Априлци " следва да бъде осъществено на 2 стадия.

Първият планува създаване на присъединителна подстанция и създаване на 40 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец декември 2012 година Втори стадий включва създаване на още 20 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец 12.2014 година Това обаче не се случва.

Разрешението за градеж е издадено на 16 април 2010 година и първият стадий от построяването и стартирането в употреба на фотоволтаичната централа с обща мощ 1,15 MW е приключен през февруари 2011 година

На 22 юни 2012 година е пусната в употреба централа с мощ 1,3 MW.

Четири години по-късно, в Доклада за активността на " Риал Стейтс " ЕООД към Годишния финансов доклад за 2016 година излиза наяве, че се планува инсталиране на последваща мощ от 20 MW. Това предугаждане е включено в точка " Перспективи и развиване " като изискването е да се обезпечи финансиране на плана.

Година по-рано, на 11 май 2015 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) приключва лиценза на компанията. Решението на КЕВР е в отговор на подадено на 28 декември 2015 година от " Риал Стейтс " ЕООД заявление за преустановяване на лицензията пред КЕВР. Искането за прекъсване на лиценза е стимулирано със законодателната смяна от 2015 година Според нея, добивът на " зелена сила " става надалеч по-нерентабилно занятие.

Към днешна дата в слънчев фотоволтаичен парк " Априлци " са построени две фотоволтаични централи с обща конфигурирана мощ 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW, пишат от АКФ. Няма градеж за създаване на други мощности. От годишния отчет за активността на сдружението за 2012г. излиза наяве, че личният състав за 2011 година е трима души, а за 2012 година - двама. Не е изпълнен задължението към общината да се разкрият 52 работни места в първите 2 години от действието на централата.

От сдружението не са изпълнили още един ангажимент. На 16 януари 2018 година " Риал Стейтс " ЕООД продава два от трансферираните от Община Пазарджик недвижими парцела с обща повърхност 459,751 дка. В същото време компанията е задължена да не се отчуждава парцела до въвеждането в употреба на парка. Стойността на договорката е 977 915 лева Припомняме, от компанията са придобили земята за 500 000 лв..

На питане от АКФ до кмета на Пазарджик Тодор Попов дали има несъблюдение на контракта от страна на " Риал Стейтс " ЕООД, Попов е декларирал, че няма зародили разногласия сред Община Пазарджик и " Риал Стейтс " ЕООД по осъществяването на контракта.

Няма подписани съглашения сред община Пазарджик и " Риал Стейтс " ЕООД, не са предприемани дейности за търсене на наказателна клауза по същия контракт и договорът не е преустановен.

Според Тодор Попов не е налице несъблюдение от страна на " Риал Стейтс " ЕООД.

" Поради това, че в период е изпълнено задължението за създаване на " Соларен фотоволтаичен парк " не са осъществявани инспекции и не е възлагано осъществяването на такива ", е декларирал Попов пред АКФ.

От неправителствената организация недоумяват за какво Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в региона, със поръчка да се трансформира в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа.

Както към този момент беше посочено, конфигурираната номинална мощ е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по контракт.

" Остава неразбираемо за какво Община Пазарджик смята, че в период е изпълнено задължението за създаване на " Соларен фотоволтаичен парк " с мощ 50 MW. Очевидно е, че " Риал Стейтс " ЕООД не е направило контрактуваните вложения в размер на милиона лв. и не са разкрити 52 работни места в продължение на най-малко 2 години ", пишат от АКФ, които се базират на годишните финансови доклади и годишните отчети за активността на " Риал Стейтс " ЕООД.

Според докладите, нито едно от отговорностите по контракта с Община Пазарджик не е изпълнено. Не е ясно на какво съображение кметът, който е представител на общината, твърди, че не е налице несъблюдение от страна на " Риал Стейтс " ЕООД. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР