От Антикорупционната комисия ще имат право да довеждат принудително хора,

...
От Антикорупционната комисия ще имат право да довеждат принудително хора,
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия може да довежда принудително хора

От Антикорупционната комисия ще имат право да довеждат наложително хора, които не са се явили след изпращане на призовка. Антикорупционните съветници ще имат право и да глобяват. Това взеха решение болшинството депутати в правната комисия, заяви БНР.

На днешното съвещание на правната комисия се реши общинските съветници да продължат да подават имуществени заявления. Предложението бе от двамата вносители на измененията в Антикорупционния закон - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, които дадоха поръчка в пленарната зала да отдръпват предлагането си за тези промени.

Мотивът им общинарите да не подават имуществена декларация бе, че в страната има 5400 общински съветници.

" Има огромни общини в огромни регионални центрове, където спорът на ползи измежду общинските съветници, може би, евентуално е не по-малък от тези на народните представители. Затова взехме решение с господин Кирилов това предложение по-нататък да го оттеглим ", съобщи Хамид Хамид.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев посочи, че поправката е била политическа, а не въз основа на искане на Комисията.

" Това е чисто политическо решение. Аз не мога да взема никакво отношение. Ако се разпореди на нашата комисия, моята задача като ръководител е да осигуря нужния потенциал. Естествено, това ще затрудни комисията, само че в последна сметка за това съм на тази позиция ", сподели Георгиев.

Той даде обещание да обезпечи нужния потенциал, с цел да няма проблеми в работата на Комисията.

На днешното съвещание на правната комисия бе планувано да се прегледат и измененията в Изборния кодекс, импортирани от Цветан Цветанов.

Членовете на Правната комисия върнаха старите прагове на преференциите - 7 % от подадените гласове за парламентарни и за локални избори и 5 на 100 за евродепутати.

С гласовете на ГЕРБ беше отхвърлено предлагането на депутата от Оперативна програма Христиан Митев за 20-процентен предел на преференциите за локалните избори.

Не бяха подкрепени и предложенията на Движение за права и свободи за отпадане на ограничаването за откриване на секции в чужбина, за пропаганда на непознат език, за отпадане на уседналостта и за видеонаблюдение в изборните секции. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР