От анимационни маймуни до видеоклипове, продажбите на т. нар. незаменими

...
От анимационни маймуни до видеоклипове, продажбите на т. нар. незаменими
Коментари Харесай

NFT пазарът е достигнал 25 млрд. долара през миналата година

От анимационни маймуни до видеоклипове, продажбите на така наречен незаменими токени (NFT) доближиха към 25 милиарда $ а през 2021 година,след като известността на спекулативния крипо актив набъбна, сочат данни на DappRadar, представен от Ройтерс. Въпреки това се виждат сигнали, че растежа на бранша се е забавил в края на годината.

Цените на някои незаменими токени - крипто активи, които съставляват цифров продукт като изображение, видео или земя във виртуален свят, набъбнаха бързо през последната година, като спекулантите се разделяха с тях в границите на дни за бърза облага.

Светът на изкуството не загуби доста време, преди да опита да се възползва от новата наклонност. Аукционните къщи продават изображения без действителни физически аналози за доста пари. Едно NFT доближи рекордните 69,3 млн. $ в границите на търг на Christie’s, извършен през месец март.

Междувременно някои от най-големите марки в света, измежду които Coca-Cola и Gucci, също продадоха NFT.

Обемът на продажбите на такива активи доближи 24,9 милиарда $ през 2021 година спрямо 94,9 млн. $ през миналата година, демонстрират данните на DappRadar. Компанията събира информация в 10 разнообразни блокчейна, които се употребяват, с цел да се записва кой има NFT-тата.

ОТделните снабдители на данни оферират разнообразни данни за размерите на продажбите, като преводи, които се случват „ отвън веригата “, като огромни продажби на изкуство под формата на NFT от аукционните къщи, постоянно не влизат в изчисленията.

CryptoSlam, която също следи няколко блокчейна, твърди, че общите продажби за предходната година са 18,3 милиарда $. NonFungible.com, която наблюдава единствено етериум блокчейна, прави оценка на 15,7 милиарда $ продажбите през 2021 година

Това значи, че парите, изхарчени за NFT през 2021 година,  са покрай сумата, даде обещание по време на конференцията за климата COP26, с цел да се помогне на страните да се откажат от въглищата, или на финансирането, предоставено от Световната банка за покупка и слагане на имунизациите против COVID-19.

Продажбите са достигнали своя връх през август, след което е имало спад през септември, октомври и ноември, преди още веднъж да бъде маркиран скок на интереса през декември, сочат данни на най-големия NFT пазар OpenSea.

Интересното в тази ситуация, е че тези резултати наподобява не демонстрират връзка с съмненията в цените на криптовалутите, които се употребяват за закупуване на NFT, защото биткойнът и етерът нарастнаха в интервала септември-ноември.

Според прочуване, оповестено в Nature, 10% от търговците дават отговор за 85% от всички NFT преводи.

Макар че най-скъпата NFT продажба е за сумата от 69,3 млн. $, цените всекидневно варират сред 100 и 1000 $, демонстрират данни на NonFungible.com.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР