Жертвите на горския пожар в Мауи се опасяват, че заграбването на земя може да застраши хавайската култура

...
От Андрю Хей и Лилиана СалгадоКААНАПАЛИ, Хавай (Ройтерс) – Дебора
Коментари Харесай

От Андрю Хей и Лилиана Салгадо

КААНАПАЛИ, Хавай (Ройтерс) – Дебора Льофлър почувства, че не може да загуби много повече, след като горски пожар унищожи дом в Мауи, където са живели пет поколения от нейното семейство и един син почина същия ден на континенталната част на САЩ.

Скърбяща и съкрушена, Льофлър скоро беше затрупана от имейли с непоискани предложения да продаде плажа на Лахайна парцел в Мауи, където нейният дядо е построил техния зеленозелен дървен дом през 40-те години на миналия век.

„Имаше чувството, че имаме лешояди, които ни нападат“, каза Льофлър, 69, пенсионирана стюардеса, седнала в кафявия -застлана с килим хотелска стая в Мауи, в която беше евакуирана, недокоснат контейнер с варено яйце на прах и студени картофи до леглото й.

Нейното преживяване ще бъде познато на хора на места като Парадайз, Калифорния или Северна Нова Мексико, където купувачите се преместиха, за да се опитат да получат проблемни имоти след пожари през 2018 г. и 2022 г.

Льофлър се опасява, че заграбването на земя на Мауи би означавало загуба на хавайската култура.

В Хавай , пожарът изостри хроничния недостиг на жилища на достъпни цени, потенциално ускорявайки изтичането на семейства от няколко поколения от американския щат, които търсят места, където могат да си позволят да живеят. Населението на местните хавайци в щата е спаднало под броя на живеещите в континенталната част на САЩ през последното десетилетие, според данните от преброяването на населението в САЩ.

Преди Лахайна да бъде унищожен от най-смъртоносния горски пожар в САЩ за един век, средната цена на жилище е била 1,1 милиона долара, три пъти над средната за САЩ национална стойност, според сайта за недвижими имоти Zillow.

В окръг Мауи, където около 75% от населението е азиатци, испанци, местни хавайци или от смесена раса , средният доход на домакинство е $88 000, само 24% над средния за САЩ, според докладите от преброяването.

Застъпниците на достъпните жилища като Хавайския алианс за прогресивни действия (HAPA) призовават за мораториум върху възбраните.< /p>

HAPA заедно с правителството на щата документира непоискани оферти за покупка в Лахайна, столицата от началото на 19 век на кралство Хавай преди свалянето му от власт при преврат от 1893 г., подкрепен от САЩ.

Офисът на Хавай от защитата на потребителите предупреди за хора, които правят оферти под пазарните, като играят със страховете от възбрана и разходите за възстановяване. Службата отказа да коментира колко такива оферти са били съобщени.

„Ще се уверим, че правим всичко възможно, за да предотвратим тази земя да попадне в ръцете на хора отвън“, каза губернаторът на Хавай. Джош Грийн, който предложи забрана за продажба на земя в Лахайна, каза на пресконференция на 15 август.

Ройтерс е видял два имейла, изпратени от някой, който твърди, че представлява The EMortgage в Оклахома Сити, като единият се свързва с сайт, наречен Cash Offer USA. Имейлите твърдяха, че представляват „местни купувачи“, търсещи продавачи, предлагащи сделки в брой и без разходи за затваряне на домовете, каквито са – „няма нужда да правите никакви ремонти“. Щракването върху връзката Cash Offer USA показва неактивен формуляр за качване на подробности за имота.

Функциониращ уебсайт за Cash Offer USA във Флорида наистина предлага пари в брой за домове, но има съвсем различен формат от Cash Offer USA страница, изпратена от The EMortgage.

EMortgage не отговори на два имейла от Reuters с искане за коментар. Ройтерс също изпрати имейл и се обади на Florida Cash Offer USA, които не отговориха на искане за коментар за тази история.

Много дългосрочно пребиваващи семейства, които загубиха домове при пожара в Лахайна, също нямаха застраховка тъй като домовете им нямат ипотека или не отговарят на строителните норми, каза Стърлинг Хига, директор на Housing Hawaii's Future, която се стреми да сложи край на недостига на работна сила в щата с жилища.

Колко дълго жителите могат да издържат на предложенията за имоти може да зависи за вида на преходното жилище, което получават, докато чакат да се възстановят, каза Хига.

„Трябва да има реална подкрепа за тях по отношение на жилище, по отношение на финансова подкрепа“, каза Хига, чиято съпруга е израснал в Лахайна.

Експертите по реагиране при бедствия очакват временни жилища да бъдат осигурени чрез смесица от хотелски стаи и апартаменти, преобразуване на наеми, лагери в мобилни домове и евентуално някои семейни трансфери до Хонолулу, най-големият град в щата.

„Задържането на хората наблизо и ангажираните с възстановяването е добра първа стъпка към запазване на населението“, каза Андрю Румбах, специалист по бедствия, климат и общности в Urban Institute във Вашингтон.

< p>Залогът е оцеляването на хавайската култура, каза Калико Бейкър, доцент в Хавайския университет.

„Ако хората купуват земя и строят своя собствена Лахайна, това включва ли хавайски езикови училища?“ каза Бейкър, позовавайки се на едно такова училище, което изгоря до историческа църква в Лахайна.

Льофлър, сега приютена със съпруга си на няколко мили от разрушения им дом, изтри имейл предложенията, които получи с отвращение. Тя скърби за сина си Сам, чиято смърт не е свързана с пожара на Мауи и всичко, което нейната общност е загубила.

Тя избяга с чантата си и книга от приятел на покойния й син. Тя каза, че дължи живота си на своя наемател, който видял пожара и тръгнал от врата на врата, казвайки на хората да бягат.

Льофлър планира да възстанови семейния си дом в плантационен стил със застрахователни пари, за да може Лахайна отново "приличам на Лахайна." Тя иска внуците й да запазят връзката си с остров, на който тяхното японско-немско-хавайско семейство живее от около век.

„Няма да го продавам, ако трябва да живея там през палатка, аз го правя. Майкъл Пери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР