От анализите на Национална карта на висшето образование, която бе

...
От анализите на Национална карта на висшето образование, която бе
Коментари Харесай

Проф. Николай Денков: Северозападният регион има нужда от университет

От анализите на Национална карта на висшето обучение, която бе оповестена за публично разискване в петък, са откроени три казуса, които би трябвало да бъдат решени, съобщи просветителният министър проф. Николай Денков.
По думите му би трябвало да се открие висше учебно заведение в Северозападния район, а в София би трябвало уедряване и общо да се увеличи качеството.
Той изясни, че има недостиг на университети и в региона към Бургас. „ Това е значимо, тъй като младежите би трябвало да напущат тези райони и повече не се връщат. Натрупано в годините значи, че обезлюдяваме тези региони”, разяснява министърът.
От картата се откроиха дълбоки несъответствия във висшето обучение - по райони и по специалности. „ Имаме понижение на студентите с към 1/4 през последните 5 години. В стопанска система - повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е вследствие на стратегически решения. Идеята, че доста елементарно се приключва висше в България, не е вярна. Завършват към 50% от признатите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички би трябвало да завършат ", акцентира министър Денков.
Той изясни, че последният един месец приоритет е било сполучливото прекосяване на изпитите и регистрира една сполучлива акция.
Министърът разяснява, че се вижда политизацията на системата. „ Вижда се една йерархична конструкция, това би трябвало да бъде пресечено и това е нещо, за което би трябвало да работим всички. То се виждат много елементарно - началниците на районните структури вървят по партийни сбирки, които не са част от просветителната ни система. Това някои хора го бяха приели за изцяло приемливо”, разяснява проф. Денков.
Той увери, че към този момент в бранша могат да бъдат спокойни. „ В момента текат инспекции, сложни са, да бъдат спокойни сътрудниците, в случай че е всичко е наред”, сподели министърът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР