От Alibaba заявиха във вторник, че компанията ще бъде разделена

...
От Alibaba заявиха във вторник, че компанията ще бъде разделена
Коментари Харесай

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba ще се раздели на 6 отделни компании

От Alibaba обявиха във вторник, че компанията ще бъде разграничена на шест обособени бизнес групи, всяка от които ще може да набира външно финансиране и да излиза на борсата, в най-значителната метаморфоза в историята на китайския колос в електронната търговия.

Всяка бизнес група ще се ръководи от личен основен изпълнителен шеф и съвет на шефовете.

В изказването си Alibaba показва, че този ход „ има за цел да отключи цената за акционерите и да насърчи пазарната конкурентоспособност “.

Акциите на Alibaba нарастнаха с повече от 9% в предварителната пазарна търговия в Съединени американски щати.

Този ход идва след няколко сложни години за Alibaba, която се сблъска със закъснение на икономическия напредък вкъщи и по-строги регулации от страна на Пекин, което докара до загуба на милиарди от цената на акциите ѝ. През последните няколко тримесечия Alibaba изпитваше компликации с растежа.

С реорганизацията Alibaba се стреми да съживи растежа си.

Бизнес групите ще се въртят към стратегическите й цели, а точно:

Cloud Intelligence Group: Главният изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Жанг ще оглави тази активност, която ще обгръща дейностите на компанията в региона на облачните услуги и изкуствения разсъдък. Taobao Tmall Commerce Group: Тази компания ще обгръща платформите за онлайн извършване на покупки на компанията, в това число Taobao и Tmall. Local Services Group: Ю Йонгфу ще бъде основен изпълнителен шеф и ще обгръща услугата за доставка на храна Ele.me на Alibaba, както и картографирането. Cainiao Smart Logistics: Уан Лин ще продължи да бъде основен изпълнителен шеф на този бизнес, който включва логистичните услуги на Alibaba. Global Digital Commerce Group: Дзян Фан ще извършва длъжността основен изпълнителен шеф на тази компания. Това звено включва интернационалните бизнеси за електронна търговия на Alibaba, в това число AliExpress и Lazada. Digital Media and Entertainment Group: Фан Луюан ще бъде основен изпълнителен шеф на звеното, което включва бизнеса на Alibaba със стрийминг и филми.

Всяко от тези звена може да стартира независимо набиране на средства и обществено листване, когато е готово, сподели Джан.

Изключение прави Taobao Tmall Commerce Group, която ще остане напълно благосъстоятелност на Alibaba.

От пика на цената на акциите на Alibaba през октомври 2020 година до момента са изтрити към 600 милиарда $. Оттогава насам китайското държавно управление се оправи с частните софтуерни предприятия, като вкара голям брой регулации и ускори контрола върху практиките на локалните колоси.

Финансовотехнологичният филиал на Alibaba Ant Group беше заставен от регулаторите да анулира мегалистването си през ноември 2020 година, а през 2021 година Alibaba беше санкционирана с 2,6 милиарда $ в границите на антитръстова инспекция.

Сега Alibaba се стреми да съживи растежа си. Компанията се е трансформирала в колос, който обгръща бизнеси от електронна търговия до облачни услуги, стрийминг и логистика.

Компанията вижда в основаването на шестте обособени компании метод да бъде по-бърза.

„ Тази промяна ще даде опция на всички наши предприятия да станат по-гъвкави, да подобрят вземането на решения и да реагират по-бързо на пазарните промени. “

казва Джан в изказване

Реорганизацията се прави в миг, когато има признаци, че Пекин още веднъж се обръща към софтуерните предприятия, защото държавното управление се стреми да съживи икономическия напредък във втората по величина стопанска система в света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР