Ексклузивно – ДеСантис и неговите поддръжници са платили 95 000 долара на групата на религиозния водач на Айова, показват документи

...
От Александра Улмър и Джоузеф Танфани(Ройтерс) – Докато губернаторът на
Коментари Харесай

От Александра Улмър и Джоузеф Танфани

(Ройтерс) – Докато губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се бори да подкрепи своята борба се кандидатира за републиканската президентска номинация, той е похарчил много повече от всеки съперник за ухажване на влиятелен християнски консервативен лидер и неговите последователи в ключовия за предсрочно гласуване щат Айова.

Изоставайки далеч зад бившия президент Доналд Тръмп в националното анкети и обзет от сътресения в кампанията си, Десантис и съветниците му харчат много в Айова с надеждата да спрат инерцията на Тръмп, като го победят в събранията в щата на 15 януари, където републиканците започват да избират следващия си кандидат за президент. Влиятелната евангелска избирателна база в щата е от решаващо значение за тази стратегия.

Кампанията на DeSantis, супер PAC, свързан с него, и група с нестопанска цел, която го подкрепя заедно, платиха 95 000 долара през последните месеци на Family Leader Foundation, Айова- базирана организация с нестопанска цел, ръководена от евангелския лидер Боб Вандер Плаатс, според отчети за финансиране на кампанията и документ, изготвен от депутат от щата Айова, който помагаше на организацията Вандер Плаатс да събере пари за форум на кандидат-президентите на 14 юли.

Документът и сумата, похарчена от DeSantis и неговите съюзници, не е съобщавана досега.

За тези пари DeSantis и подкрепящите го групи получиха три страници с реклами в брошура, разпространена на юлския форум, посетен от 2000 християнски консерватори, и билети за срещата на върха, обяд и събитие след вечеря.

Но истинската стойност може да е по-голяма в изграждането на връзка с Вандер Плаатс, чието одобрение е желано в държавата с предсрочно гласуване, казаха трима експерти по финансиране на кампанията и академик, който изучава разходите за кампанията в Айова.

Вандер Плаатс и неговата група са лидери в християнското консервативно движение на щата, което има огромно политическо влияние в Айова. Приблизително две трети от присъстващите на републиканското събрание в щата през 2016 г. са се идентифицирали като евангелисти, според анкетьорите Edison Media Research.

„Това са много повече пари“, отколкото обикновено се разпределят в Айова, каза Щефен Шмид, почетен професор по политически науки в държавния университет на Айова, който изучава политическите разходи в щата. „Това е голяма сума за много ограничено излагане в брошура и за едно събитие“, каза той.

В имейл коментари до Ройтерс Вандер Плаатс каза, че обвиненията „дори не са близо до прекомерни“ за шанса да бъда рекламиран пред аудитория от близо 2000 „ангажирани масови активисти“ на форум, който получи широко национално политическо отразяване.

„Единственото ми съжаление е, че вероятно трябваше да таксуваме повече“, каза той .

Говорител на DeSantis, Андрю Ромео, каза, че кампанията е „горда да спонсорира реклама с една от най-големите и най-ефективни социални консервативни групи в щата Айова.“

„ТВОРЕЦЪТ НА АЙОВА“

60-годишният Вандер Плаатс има дълбоко влияние в консервативния и религиозен щат от Средния запад. Последните трима републикански кандидати за президент, които той подкрепи – бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби на изборите през 2008 г., бившият сенатор Рик Санторъм през 2012 г. и сенатор Тед Круз през 2016 г. – спечелиха събранието в Айова, но не успяха да спечелят републиканската номинация.

През 2010 г., годината, в която той пое ръководството на групата Family Leader, той ръководи кампания, която свали трима съдии от Върховния съд на Айова, които бяха гласували за отмяна на щатската забрана на гей браковете.

Той каза публично, че може да подкрепи някой към края на годината освен Тръмп, когото той публично критикува.

Вандер Плаатс каза, че няма връзка между парите и неговото одобрение. „Моето одобрение никога не е било и никога няма да бъде за продажба“, каза Вандер Плаатс. „Единственият ми интерес е смело, смело, принципно лидерство за тази страна.“

Но цената за появяване в книжката на групата на Вандер Плаатс през юли беше значително над цената на подобни събития.

Друга организация за религиозно застъпничество, Коалицията за вяра и свобода на Айова, също спонсорира форум за кандидатите за президент всеки цикъл, планиран тази година за 16 септември в Де Мойн. Това събитие таксува присъстващите $75 на билет. Кандидатите могат да закупят спонсорски пакети, вариращи от $500 до $5000, каза президентът на групата Стив Шефлър.

В по-високия клас, каза Шефлър, кандидатите получават повече места, споменаване в програмата като спонсор и маса да раздава литература. Той каза, че групата покрива по-голямата част от разходите от дарители, а не от кандидати. Шефлър каза, че не подкрепя никого.

Вандер Плаатс отдавна рекламира силата на своята подкрепа. В имейл от 2015 г., изпратен до консервативна група и прегледан от Ройтерс, той приписва заслугите за победата на Санторум в Айова през 2012 г. „Ние подкрепихме Рик Санторум и той се втурна към победа на фракция благодарение на нашата база от поддръжници“, пише Вандер Плаатс.< /p>

„Вандер Плаатс ясно разбира политическата си власт, статута си на крал в Айова и колко жадни са кандидатите за неговото одобрение“, каза Пол С. Райън, адвокат, който преди това е работил в две безпартийни наблюдатели за финансиране на кампании, Common Cause and the Campaign Legal Center.

Говорител на про-DeSantis super PAC Never Back Down, Джес Шимански, каза, че те са „с гордост спонсорирали“ срещата на върха, „както всяка друга участваща политическа организация.“< /p>

Нито кампанията на DeSantis, нито Never Back Down отговориха на подробни въпроси от Reuters, включително дали плащанията са имали за цел да повлияят на решение за одобрение.

СКОПИ ПАКЕТИ

Щатите в календара за номиниране на републиканците, които гласуват след Айова, включително Ню Хемпшир и Невада, изглеждат по-неблагоприятни за ДеСантис, оказвайки натиск върху неговия екип да постигне неприятна победа в Айова, която ще съживи закъсалата им кампания.

Набирането на средства документ, разгледан от Ройтерс, изброява контакти в президентските кампании на републиканците, супер PAC и други групи, подкрепящи кандидатите, и описва колко всеки е готов да похарчи преди форума на семейните лидери в средата на юли, сред най-големите събирания на социални консерватори в Айова преди фракциите. Шестима републикански кандидати за президент говориха на събитието.

Бележка в горната част на документа казва, че е създаден от републикански държавен представител Джон Дънуел, който помагаше да се съберат пари за групата на Вандер Плаатс. Дънуел препрати искане за коментар към Вандер Плаатс, който каза, че на Дънуел е било платено като „независим изпълнител“ от юни.

Според документа за групово набиране на средства на Вандер Плаатс, кампанията DeSantis е платила 25 000 долара на организацията за своята реклама в възпоменателна брошура, разпространена на събитието, и покана за специална вечеря след събитието с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън.

Политическа организация с нестопанска цел, подкрепяща DeSantis, And to the Republic, се съгласи да купи маса на вечерята след събитието за 20 000 долара, се казва в документа. Представители на групата не отговориха на искания за коментар.

Never Back Down са платили за реклама от две страници и билети за вечеря за $50 000, според документа и документацията на групата във Федералната избирателна комисия (FEC) .

Кандидатът за президент на републиканците Вивек Рамасвами и група, съюзена със сенатор Тим Скот, друг републикански кандидат, похарчиха по 25 000 долара за реклами във възпоменателната брошура, отчетите за финансиране на кампанията и документите. Tricia McLaughlin, старши съветник на Ramaswamy, каза, че са платили за реклама, тъй като събитието Vander Plaats върши „забележителна работа за събиране на консервативни участници в фракцията“. супер PAC, доверие в мисията. Говорител на Trust In The Mission отказа коментар.

Някои кандидати се отказаха от сметката.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, ревностен евангелист, отказа да даде своя принос. „Имаше искане за голям принос за спонсорство, което ние отказахме“, каза Марк Шорт, бивш началник на щаба на Пенс и съветник на кампанията. „Не смятахме, че това е най-доброто използване на парите на нашите дарители.“

На шестимата кандидати, които присъстваха на срещата, не беше начислена такса, а тези, които не платиха за брошурата, също бяха безплатни да се смесват с посетителите на фракцията. И шестимата бяха интервюирани от Карлсън.

Проучването на документите за финансиране на кампанията показва, че кандидатите за президент и подкрепящите ги групи допринасят за организацията Vander Plaats поне от 2011 г. Преди тази година най-големият принос изглежда е бил от Patriot Voices super PAC, основан от Santorum и съпругата му Karen. Patriot Voices изпрати на организацията Family Leader 25 000 долара през 2012 г.

Санторум каза в имейл до Ройтерс, че той и съпругата му са основали PAC, след като той е отпаднал от надпреварата, за да подкрепи масовото движение на „про -семейни консерватори.”

Тръмп не присъства на събитието в Де Мойн миналия месец. Това беше загубата на Тръмп, каза Вандер Плаатс в публикация в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter. Той добави, че „става по-ясно...хората искат да обърнат страницата.“

Говорител на Тръмп отказа коментар.

Вандер Плаатс, междувременно, е положителен коментари за кандидатите за президент Рамасвами, Хейли и Скот - и особено ДеСантис. На 6 август Вандер Плаатс каза, че той и съпругата му са посетили църква с ДеСантис и съпругата му Кейси.

„Те са много лесни хора. Харесва ти да си около тях“, каза Вандер Плаатс в шоуто на консервативния подкаст водещ Стив Дийс в понеделник. „Ако събранията се проведоха днес, не вярвам, че Тръмп ще спечели. Мисля, че вероятно ДеСантис печели.“

(Александра Улмър докладва от Сан Франциско. Джоузеф Танфани докладва от Вашингтон. Допълнителен репортаж от Джейсън Ланг. Редактиране от Джейсън Шеп)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР