От АИКБ допълват, че по принцип винаги са подкрепяли договарянето

...
От АИКБ допълват, че по принцип винаги са подкрепяли договарянето
Коментари Харесай

Бизнесът против идеята на МТСП за автоматично определяне на минималната заплата

От АИКБ допълват, че по принцип постоянно са подкрепяли договарянето на минималната работна заплата и са приоритизирали договарянето по стопански действия.

", като бързането се стимулира с намиращата се в напреднал, само че напълно не приключен тип, Директива за минималната работна заплата. До приключването на работата по приемането на директивата остават не по-малко от два месеца, като въобще не е несъмнено какъв ще е окончателният й текст. Всички изказвания, че не може да се чакат промени в хода на приемането на директивата, са несъстоятелни ", се споделя още в станоището. От АИКБ допълват, че също така за всяка призната инструкция в Европейски Съюз се планува задоволителен период за въвеждането й в националното законодателство.

" От тази позиция бързането и припряността, с която ни се натрапва елементарна линейна взаимозависимост сред междинната работна заплата и минималната месечна работна заплата за страната, са голословни, несъстоятелни и явно стимулирани от други съображения, които не попадат в предметното поле на работата на АИКБ ", декларират от асоциацията. Експертите на работодателската организация считат също, че СРЗ се въздейства директно от минималната работна заплата и се получава " перпетуум мобиле " - всяко повишение на минималната работна заплата води до повишение на междинната брутна работна заплата, което пък води до следващо увеличение на МРЗ и по този начин нататък до свършека на света. Според индустриалците, в случай че се употребява медианната работна заплата, няма да има сходен проблем.

От организацията акцентират, че препоръчаните три разновидността за установяване на размера на МРЗ в действителност се свеждат до един, а останалите два са негови леко нюансирани разновидности.

Тук е мястото да подчертаем още един път, че самата формула МРЗ=0,5хСРЗ, представляваща вид № 1, е неточна, тъй като междинната работна заплата (СРЗ) е брутна, а минималната месечна работна заплата не е. Този факт беше приет по време на срещата, като даже и синдикалните ни сътрудници от КНСБ признават, че съществува методологически проблем.

При този тип на формулата съществуват две благоприятни условия. Първата е в МРЗ по някакъв метод да се регистрира спомагателното заплащане за професионален опит и трудов стаж (така нареченият " клас " ). Тук не предлагаме формула за отчитането му, само че считаме, че това е най-изчистеният метод формулата да бъде изведена от настоящия си неплатежоспособен тип. Разбира се, вероятен е и вид с отменянето на спомагателното заплащане за професионален опит и трудов стаж (така наречения " клас " ), за което сме подготвени да преговаряме.

Другият вид е СРЗ във формулата да не бъде познатата ни и следена от Национален статистически институт междинна брутна работна заплата, а друга големина, в която не са включени спомагателните хонорари, в това число и въпросното спомагателното заплащане за професионален опит и трудов стаж ( " клас " ).

На последващо място, в случай че в действителност формулата от Вариант № 1 е толкоз доста харесвана, то тя би трябвало да се ползва не " накуп " за някаква " интегрална минимална работна заплата ", а по настрана за всяка една икономическа активност. Не съставлява никакъв механически проблем вместо да се счита за цялата страна, да се създадат съответните калкулации за обособените стопански действия и да се вкарат минимални работни заплати по стопански действия.

" Решението беше за период от една година. Днес, дванадесет години по-късно, ние подсещаме, че тази краткотрайна мярка, която апропо беше " прокризисна ", а не " антикризисна ", е едно от най-постоянните краткотрайни неща в България, показват от организацията. и изрично не прием
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР