От агенцията са категорични, че не е необходимо да се

...
От агенцията са категорични, че не е необходимо да се
Коментари Харесай

АЯР: Няма изменение на радиационния фон у нас

От организацията са безапелационни, че не е належащо да се приема йод
Няма изменение в радиационната конюнктура в България. Такова няма и на територията на Украйна след пожара в АЕЦ „ Запорожие “. Няма наранени здания на реакторните ситуации. Системите за сигурност работят и са в подготвеност. Това съобщи ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски.

„ Ние също сме обезпокоени от това, което се случва, само че изрично декларирам, че следим обстановката и няма никакво съображение за безпокойствие измежду нашите жители. Радиационната конюнктура в България е естествена. От началото на военните дейности не се следи никакво изменение на гама тона у нас “, добави още той.

Той показа и данни на блоковете в най-голямата АЕЦ в Украйна.

„ Блок 1 е спрян за планов ремонт още преди военните дейности. 2 и 3блок – са спрени вследствие на среднощната офанзива и се охлаждат. Това е рутинна процедура. 4 блок – продължава да работи, само че на намалена мощ. 5 и 6 са разхладени. “, изясни той като се базира на информация изпратена от държавната ревизия за радиационно контролиране на Украйна.

Бачийски акцентира още един път, че гама фонът у нас е в норма и изрично съобщи, че не е належащо популацията да приема йодни таблетки.

„ Ако има потребност ще бъдете предизвестени в точния момент, посредством системите за ранно информиране “, изясни той.

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране напомни известията и апелите на МААЕ, че не би трябвало да се нападат нуклеарни обекти, което е в прорез с интернационалните правила и право. Международната общественост приканва за преустановяване на огъня, добави той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР