От Агенцията по заетостта информират, че през месец февруари в

...
От Агенцията по заетостта информират, че през месец февруари в
Коментари Харесай

С кампания Да работиш е яко търсят служители, незаети са 11 500 места


От Агенцията по заетостта осведомят, че през месец февруари в Бюрата по труда са декларирани 11 519 свободни работни места на първичния пазар, което е понижение с 11,9% по отношение на февруари 2022 година Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (27.2%), следват хотелиерството и ресторантьорството (14.7% ), държавното ръководство (13.1%), търговията (10.1%), селско, горско и рибно стопанство (6.2%) и административните и спомагателните действия (5.8%).

Според статистиката най-търсените от бизнеса специалности през февруари са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; личен състав, полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на моторни транспортни средства и преносими съоръжения; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; монтажници.

От Агенцията по заетостта оповестиха, че стартират национална осведомителна акция " Да работиш е крепко " е да се стимулират неактивните стопански лица да се включат в пазара на труда. Кампанията е част от план " Започвам работа " - Компонент 1 " Активиране ", финансиран по Програма " Развитие на човешките запаси " 2021-2027 година

1159 души повече са почнали работа от януари 2023 година, означават от Агенцията по заетостта. Общият им брой е за февруари е 13 196. Работа посредством бюрата по труда са намерили и 320 пенсионери, учащи и заети.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия - 20,8%, следват тези в търговията - 12,9%, държавното ръководство - 12%, хотелиерството и ресторантьорството - 8,9%, хуманното опазване на здравето и обществената работа - 5,4%, селско, горско и рибно стопанство -5,0% и други.

През февруари 1653 безработни от рисковите групи са назначени на субсидирани работни места през месеца - 69 по стратегии и ограничения за претовареност и 1584 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Общо 191 безработни и заети са включени в разнообразни образования, а 144 души са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

155 528 са записаните безработни, които са с 2 452 лица или с 1,6% по-малко от месец януари. При тази бройка нивото на записана безработица през февруари е 5,5%, което е с 0,15 пункта по-ниско по отношение на февруари 2022 година

Броят на новорегистрираните безработни през февруари също се намалява с 5550 по отношение на януари 2023 година Според регистрираните данни те са 18 198 лица, което е понижение с 1209 лица на годишна база.

587 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца. През февруари трудовите медиатори - ромски и юношески посредници са съумели да задействат малко над 1500 неактивни лица за регистрация в Бюрата по труда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР