От Агенцията по храните обявиха, че протоколите от изследването на

...
От Агенцията по храните обявиха, че протоколите от изследването на
Коментари Харесай

БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни

От Агенцията по храните оповестиха, че протоколите от проучването на български овчи сирена и кашкавали на Сдружението " За налична и качествена храна " не са цялостни. На конференция през днешния ден от млекопреработвателния отрасъл обявиха, че поради тези проучвания продажбите им са мощно намалели и че против млечния отрасъл се води война.



Преди малко повече от месец излезе информация за качеството на млечните артикули, в частност овчите кашкавали и сирена, че в над 90 % от взетите проби има отклонения от състава. На процедура съгласно проучването от 10 проби единствено в една има съществуване само на овче мляко.

От Агенцията по храните показаха във връзка на извършеното проучване, че млечните артикули са закупени от сдружението през юни, проучванията са направени през август, а резултатите са изнесени месец по-късно, без да се прецизират компаниите.



" В момента правим инспекции в млекопреработвателните предприятия, взели сме проби по формален надзор, които изпращаме през днешния ден в акредитирана лаборатория по метода за формален надзор и изчакваме резултатите. Те би трябвало да са подготвени до края на месеца ", изясни зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

Ако се окаже, че млякото е друго от това, маркирано на етикета, ще бъдат подхванати ограничения по евакуиране на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат сложени под засилен надзор още веднъж предприятията. Ако резултатите са положителни, няма да има последици за преработвателите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР