От администрацията може да се освободи ресурс за частния секторИзпълнителният

...
От администрацията може да се освободи ресурс за частния секторИзпълнителният
Коментари Харесай

Бизнесът в Бургас иска стимули вместо контрол и санкции

От администрацията може да се освободи запас за частния бранш

Изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев разиска с бизнеса и локалната власт в Бургас проблемите в града и района (снимка БСК)

Повече насърчителни ограничения и по-малко административен напън чака бургаският бизнес от локалната и централна власт, стана ясно от срещите на изпълнителния ръководител на БСК Радосвет Радев с членове на Търговско-индустриална камара – Бургас, кмета и регионалния шеф.

„ Бизнесът би трябвало да е по-смел и по-категоричен. Той има и правото, и потенциала да задвижи бюрократичната машина и да усъвършенства административните процеси, които са най-големият проблем пред вложителите “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Според него, процедурите би трябвало да са оптимално опростени, а вложителите – поощрени. Като образец той уточни дружество, което е имало планове да влага в Бургас, само че в последна сметка се е насочило към Нови Сад, където страната връща 10% от инвестицията.

Като основен проблем пред развиването на локалния бизнес Димитър Николов уточни дефицита на фрагменти – проблем, който принуждава бургаските работодатели да търсят служащи чак от Ямбол. Друг значителен проблем е обезлюдяването на Странджа-Сакар, където едвам 10 от 100 къщи са обитаеми, а хората всеобщо се преселват в Бургас, изоставяйки поминъка си.

Сред положителните вести е построяването на индустриалната зона в града. „ Само за година и половина 3000 дка пустееща земя превърнахме в 27 индустриални терена, 24 от които към този момент са продадени “, сподели Николов и акцентира, че триумфът е в публично-частното партньорство, което би трябвало по-активно да бъде развивано и насърчавано.
още по тематиката
Бургаският кмет уточни като сполучлив образец и новата професионална гимназия по програмиране, която с изключение на с модерната си материална база се гордее и със модерни форми на образование и дейно взаимоотношение с локалния бизнес.

„ В Бургас професионалното обучение работи от 6 години и всяка година децата с избран триумф и предпочитание имат опция да работят в побратимения на Бургас немски град Дегендорф – в огромни компании като Ауди, да вземем за пример “, похвали се Димитър Николов.

Той не спести да означи казуса с остарялото наличие на учебниците по специфичните предмети в областта на осведомителните технологии. За да се компенсира този недостиг, в гимназията се канят посетител преподаватели от водещи софтуерни компании, които също по този начин са и част от настоятелството на образователното заведение.

На срещата на Радосвет Радев с членовете на ТИК-Бургас, в която се включиха представители на 20 компании от района, като основен проблем също беше посочен дефицитът на работна ръка – освен в областта на туризма, само че и в останалите браншове, които дефинират икономическия образ на Бургас.

Според участниците в диалога, част от решенията на казуса са свързани с разширение на автоматизацията на процесите, както и с понижаване на държавната администрация, откъдето да се освободи трудов запас за частния бранш. За задачата би трябвало да се пристъпи към електронизиране на административните услуги, както и към понижаване на регулациите.

На всички срещи на Радосвет Радев в Бургас беше бележит казусът с дефицита на кадри (снимка БСК)

Представителите на бургаския бизнес бяха единомислещи, че са нужни тласъци за развиване на бизнеса, включително за внедряване на нови технологии и основаване на качествени работни места, вместо акцент да се слага върху контрола и глобите.

„ Държавата управлява процеса, а не резултата и, до момента в който го управлява, го затруднява и корумпира “, споделиха участници в диалога. От своя страна, Радосвет Радев изрази мнение, че бизнесът не се случва в кабинетите, а в предприятията.

„ Затова съм тук – с цел да идентифицираме проблемите и да работим дружно за смяна на бизнес средата, като търсим по-ефективно партньорство с локалната власт “, сподели изпълнителният ръководител на БСК.

Акцент в диалога с регионалния шеф Вълчо Чолаков още веднъж беше подложен върху недостига на фрагменти, включително за локалната администрация. Според Чолаков, належащо е да се даде по-голяма автономност на общините, защото те са доста по-гъвкави от страната и по-ефективно могат да се оправят с провокациите на локално равнище, в случай че имат по-голяма автономия при взимането на управнически решения.

При визитата си в новооткритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения, Радосвет Радев контракти с шефа Димитрина Тодорова да се приготви съглашение за партньорство сред гимназията и БСК, както и да се осъществят контакти с Клъстер „ Мехатроника и автоматизация “, който е член на БСК, и с други заинтригувани организации и компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР