От Адам Журдан и Орасио СорияБУЕНОС АЙРЕС (Ройтерс) – Аржентинските

...
От Адам Журдан и Орасио СорияБУЕНОС АЙРЕС (Ройтерс) – Аржентинските
Коментари Харесай

Аржентина на острието на ножа, докато президентските избори предлагат противоречиви визии за бъдещето

От Адам Журдан и Орасио Сория

БУЕНОС АЙРЕС (Ройтерс) – Аржентинските гласоподаватели са ядосани и уплашени. Кое е по-силно ще наклони везните на президентските избори в южноамериканската страна в неделя и може да промени нейните дипломатически връзки, икономическо бъдеще и политически разломи в по-широкия район.

Страната с към 45 милиона души ще гласоподава на балотажа на изборите на 19 ноември сред Серхио Маса, понастоящем министър на стопанската система от ръководещите перонисти, и либертарианския новобранец Хавиер Милей. Проучванията на публичното мнение демонстрират напрегната конкуренция и надълбоко разграничен електорат.

На място в Буенос Айрес и отвън него има яд против държавното управление, което управлява инфлацията, надпреварваща се към 150%, което е тласнало две пети от популацията в беднотия. Това отслаби Маса и докара до внезапното издигане на неговия десен противник.

Срещу това стои страхът от Милей, някогашен ефирен експерт с буйна коса, чийто прям и нападателен жанр накара някои да го съпоставят с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той постоянно се появява на манифестации, размахвайки резачка, знак на проектите му да понижи държавните разноски.

Двамата претенденти оферират извънредно разнообразни визии за бъдещето на страната, значим експортьор на соя, царевица, говеждо месо и литий, най-големият дебитор на Международния валутен фонд (МВФ) в международен мащаб и възходящ производител на шистов петрол и газ.

Milei е изострен критик на Китай и други леви държавни управления, които той свободно назовава „ комунисти, в това число в Бразилия; той желае да доларизира закъсалата стопанска система на Аржентина и да затвори централната банка; и той се опълчва на абортите.

Маса, търговец на колела центрист в ляво насочено държавно управление, се показва като бранител на обществената страна и районния търговски блок Меркосур, само че има игото на неуспеха си да стабилизира стопанската система към врата му.

„ Склоня към Милей “, сподели Ракел Пампа, 79-годишна пенсионерка в Буенос Айрес, добавяйки, че е изтощена от това, което съгласно нея е корупция от страна на главните политици.

„ Парите не отиват в публични работи или в слагане на храна на масата на пенсионери или служащи, печелещи оскъдни пари – те пълнят джобовете на политиците. “

Маса обаче, завоюва някои гласоподаватели с рецензиите си към икономическия проект на Milei за „ верижен трион “, който съгласно него може да повлияе на обществените помощи и да увеличи цените на превоза, сметките за сила и опазването на здравето, които сега се субсидират от страната.

„ Моят гласуването е за Серхио Маса, защото двата модела, които в този момент се разискват, неговият е този, който главно ми подсигурява, че ще остана жив “, сподели Фернандо Педернера, 51-годишен служащ в медийния бранш. Той също по този начин разкритикува подгласника на Милей, че пази някогашната военна тирания на Аржентина.

Левите президенти в Бразилия, Мексико и Испания показаха поддръжката си за Маса, до момента в който перуанският създател, притежател на Нобелова премия Марио Варгас Льоса и десните някогашни водачи от Чили и Колумбия поддържаха Милей.

„ НЕ МОЯТ ПЪРВИ ИЗБОР “

Нито Маса, нито Милей отиват на втория тур със мощен мандат. Маса получи 37% на първия тур през октомври, до момента в който Милей имаше 30%, макар че от този момент завоюва поддръжката на основен закостенял блок, което може да го тласне над границата, в случай че се изрази в гласове.

Мнение анкетите са идентични, като някои избират Milei, а други предвиждат победа за Massa. Много гласоподаватели в страната не са уверени нито от едното, нито от другото.

„ Тази неделя към този момент взех решение, че няма да гласоподавам за нито един от двамата претенденти “, сподели Николас Троитино, 31, в Буенос Айрес.

„ За мен никой от тях не съставлява очакванията, които имам за бъдещето на страната. Те прекарват повече време в борби между тях, в сравнение с в решение на проблемите на хората. “

Milei, либертариански икономист, който навлезе в политиката едвам преди две години, ускори хардкор поддръжка, изключително измежду младите, като в същото време примами някои гласоподаватели със приблизително равнище, които желаят да санкционират перонистите за икономическата рецесия.

" Ще гласоподавам за Милей, не беше първият ми избор, само че това ми остана “, сподели 21-годишната студентка Валентина, която отхвърли да назове семейството си.

“ Не съм склонен с всичките му обществени политики, само че съм склонен с множеството му стопански проекти. Струва ми се, че Маса не предлага проект, той не споделя какво ще прави. "

Маса, назначен като „ суперминистър “ предходната година, с цел да се опита да оправи стопанската система, се бори до момента да я овладее, като инфлацията се форсира до най-високото си равнище от 30 години. Нетните запаси в задгранична валута са надълбоко в алено.

Той обаче има стабилен политически опит - за разлика от Милей - и се счита за човек, кадърен да договаря оттатък политическото разделяне, както и с мощните синдикати в страната, компании и вложители.

„ Струва ми се, че в бъдеще той е единственият политически артист, който в действителност има поддръжката на цялата сцена от политици, без значение дали от опозицията или от ръководещата партия “, сподели 31 -годишен правосъден чиновник Гонсало, акцентирайки единствено дребното си име.

„ Не знам дали той е най-хубавият, само че в този подтекст, в тази директна обстановка, наподобява че той е най-жизнеспособният вид за страната. "

Новият Конгрес, към този момент решен на гласуването на първия тур през октомври, ще бъде мощно фрагментиран, като нито един блок няма болшинство, което значи, който и да завоюва ще би трябвало да получи поддръжка от други фракции, с цел да прокара законодателството.

Това евентуално ще спре по-радикалните промени и ще принуди Маса или Милей да смекчат. Мощните районни шефове също са разграничени сред перонистите и главната консервативна коалиция, като никой не е съдружник на Милей.

Раздвоеният електорат също усилва шанса за обществени безредици, сподели Бенджамин Гедан, шеф на Латинския център на Уилсън Американска стратегия, добавяйки, че Аржентина може да бъде в „ дива езда “, в случай че новият президент не успее да усъвършенства нещата бързо.

„ Засега аржентинците държат пудрата си суха, вкопчвайки се в слабата вяра, че идващият държавното управление ще откри решение на дълбоките проблеми на страната ", сподели той. „ Това самообладание няма да продължи дълго, без значение кой ще завоюва в неделя. “

(Репортаж от Адам Журдан и Хорасио Сория, монтаж от Розалба О'Брайън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР