От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния

...
От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния
Коментари Харесай

Тотален провал! В 27 училища средният успех на матурата по БЕЛ е слаб 2, в 307 - е под среден 3

От 950 учебни заведения у нас, чиито възпитаници са положили наложителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, в 307 (близо една трета) междинният триумф е под междинен 3, а в 27 учебни заведения междинният триумф на матурата е слаб 2. Това сочи анализът на Института за пазарна стопанска система.

" В тези 27 учебни заведения не е имало даже няколко въпроса, които ученикът да знае, най-малко с цел да изкара тройка, всичко е двойка. "

Това разяснява пред БНР Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна стопанска система.

" Този проблем се появява освен из цялата страна в огромна част от областите, само че и в другите типове учебни заведения. Повсеместен проблем. Това е цялостен неуспех. Абсолютно всички възпитаници в учебното заведение, които се явяват на ДЗИ по български език, да изкарат слаб 2. " По думите ѝ не става въпрос за нестимулирани възпитаници и не приказваме за тези, които отпадат от системата, а за такива, стигнали до 12 клас.

Средната оценка няма значение, когато имаш толкоз огромна разлика в представянето сред другите учебни заведения, акцентира Славова в предаването " Преди всички ".

Според нея няма сигнали, че някой прави разбор на обстановката.

" Ние внезапно в 12 клас разбираме, че има 27 учебни заведения, в които учениците не могат да изкарат даже тройка. Много е късно да се разбере това. Много е късно на изхода на просветителната система да разберем, че тези възпитаници безусловно нищо не знаят на родния си език. "

Пандемията и електронното учене сътвориха преграда пред много сериозна част от учениците, посочи още специалистът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР