От 9 юли 2021 г. влизат в сила нови условия

...
От 9 юли 2021 г. влизат в сила нови условия
Коментари Харесай

Нови условия за влизане в Словакия

От 9 юли 2021 година влизат в действие нови условия за влизане в Словашката република. Досегашното систематизиране на страните по цветови зони на зелени, червени и черни ще се приключи и ще го замести ново. То няма да разделя страните, а пасажерите – на имунизирани и не имунизирани, предадоха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Регистрация:

Всяко лице, което от 6.00 ч. на 9 юли 2021 година встъпи на територията на Словашката република е длъжно най-късно директно при влизането ѝ да се записва на . Същевременно е длъжно и по време на пребиваването му на територията на Словакия при поискване от страна на полицейски чиновник или чиновник на районната работа за публично опазване на здравето да покаже документ за осъществяването на това изискване. От регистрация са освободени деца до 12 година възраст и лица, преминаващи пренос през територията на Словакия.

Лица, идващи на територията на Словашката република със аероплан са длъжни най-късно при влизането им в Словакия да попълнят по отношение на запазване на публичното здраве, електронен формуляр за разкриване на пътуващия, който е оповестен на уеб страницата.

Задължението на лицата да се записват при всяко влизане на територията на СР не се отнася за лица, които са със приключен имунизационен курс против COVID-19, чиято първа регистрация важи за интервал от 6 месеца; лица, които са имунизирани с първата доза на която и да е ваксина, първата им регистрация важи до 9 август т.г.. Задължението не се отнася за лица на възраст от 12 до 18 години, на които първата регистрация важи до 9 август т.г. и за лица, идващи за лекуване или диагностика, на които първата регистрация важи една седмица.

За лице със приключен имунизационен курс се смята :

а) лице, което е минимално 14 дни, само че не повече от 12 месеца след използването на втората доза ваксина против COVID-19 със скица от две дози;

б) лице, което е минимално 21 дни, само че не повече от 12 месеца след използването на първата доза ваксина против COVID-19 със скица от една доза;

в) лице, което е минимум 14 дни, само че и повече от 12 месеца след използването на първата доза ваксина против COVID-19, в случай че първата доза ваксина е била сложена в период до 180 дни след преболедуване от COVID-19;

г) лице, след слагане на първа доза ваксина против COVID-19 със скица от една или две дози.

Лица, влизащи на територията на Словашката република, прилагащи статута на разположение със приключен имунизационен курс са длъжни при влизането в Словакия, както и по време на престоя им на нейна територия да удостоверят с документ при поискване от страна на полицейски чиновник или чиновник на районната работа за публично опазване на здравето този статут и то на словашки, британски или чешки език.

Удостоверението за имунизиране може да бъде заместено с цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз, в случай че е публикуван подобен.

Карантина

Всички лица, които от 6.00 ч. на 9 юли 2021 година встъпят на територията на СР са длъжни да влязат в карантина, която при протичане без признаци завършва на 14-я ден. Карантината може да бъде завършена с негативен резултат от RT-PCR тест, който може да бъде изработен най-рано на петия ден. Децата до 12 годишна възраст не са задължени да се тестват, карантината ще им завърши тогава, когато и на останалите членове в семейството.

Карантината важи и за членовете в семейството, които не са пътували – тя ще завърши тогава, когато и на останалите членове.

Карантината не е наложителна за лица със приключен имунизационен курс; за лица от 12 до 18 години, в случай че никой различен в семейството няма подредена наложителна карантина; за лица, които заради здравословни аргументи не могат да бъдат имунизирани. Тези лица би трябвало да дават уверение за това и също по този начин би трябвало да имат документ за негативен резултат от RT-PCR тест, изработен не по-късно от 72 часа преди влизането им в страната.

Карантината също по този начин не се отнася за лица, преминаващи пренос през територията на Словакия, като тези лица би трябвало да преминат през посочени транспортни коридори без прекъсване, с изключение за неизбежно зареждане на гориво и то в границите на осем часа от встъпването на територията на Словашката република.

Не имунизирани лица, които са имали изключение и до в този момент, като например екипажите на самолети, влакове, водачи на товарни коли, чиновници на погребални бюра и други, посочени в разпоредба, не са задължени да влязат в карантина, само че би трябвало да покажат негативен RT-PCR тест и би трябвало да се записват при влизането в страната.

В случай на поява на клинически признаци на болестта Covid-19 до 14 дни от влизането на територията на Словашката република, всички лица са длъжни да оповестят това неотложно по телефона или електронно на подобаващ доктор.

Лица, встъпващи на територията на Словашката република със аероплан от страни, които не са посочени в листата по-долу, са длъжни да покажат негативен резултат от извършен оптимално 72 часа преди встъпването в Словакия на RT-PCR тест.

Списък на страните, при идването от които със аероплан не е нужен негативен тест:

Албания, Андора, Армения, Австралия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Черна Гора, Китай, Чехия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Грузия, Холандия, Хонконг, Ирландия, Исландия, Израел, Япония, Йордания, Канада, Южна Корея, Косово, Куба, Ливан, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Люксембург, Макао, Унгария, Малта, Молдова, Монако, Германия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, Австрия, Румъния, Сан Марино, Северна Македония, Сингапур, Словения, Испания, Съединени американски щати, Мексико, Сърбия, Швейцария, Швеция, Тайван, Турция, Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР