От 9 май в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен

...
От 9 май в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен
Коментари Харесай

РЗИ – Плевен създава организация за PCR тестове за коклюш, разкрива се и кабинет за имунизация на бременни

От 9 май в Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Плевен е основана организация за осъществяване на безвъзмездни PCR проби за лабораторна диагностика на коклюш. Пробите ще се набират в двора на инспекцията всеки работен ден от 9:00 до 11:00 часа в профилиран автомобил и ще се изследват в Медицинския университет в Плевен, се показва в известие на шефа на РЗИ доктор Илиян Минчев, публикувано до медиите. 

Насочването на пациенти за гратис проучване за коклюш се прави от общопрактикуващ лекар/педиатър с здравно направление. 

Отново от на следващия ден в РЗИ – Плевен се разкрива кабинет за безвъзмездна имунизация против коклюш на всички искащи бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Условие за слагане на безвъзмездна имунизация на бременна жена е съществуването на медицински документ от извършен обзор и ориентиране за имунизация от експерт по акушерство и гинекология, общопрактикуващ доктор или различен медицински експерт, от който е изтъкнат актуалният интервал на бременността. 

Имунизацията е еднократна и се прави с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш с понижено антигенно наличие с комерсиално название Boostrix.

Ваксинирането се прави след авансово записване на телефон 064/82 37 59. Кабинетът работи по график в дните понеделник, вторник, четвъртък и петък от 15:00 до 17:00 часа.

Справка на интернет страницата на РЗИ демонстрира, че през предходната седмица в региона са регистрирани два нови случаи на коклюш.

На конференция през днешния ден служебният здравен министър доктор Галя Кондева заяви, че до момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. От утре  до 31 юли 2024 година се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемиологичното разпространяване на коклюш, се показва в заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет, оповестена на уеб страницата на Министерството на здравеопазването. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР