От 85 на поне 120 лева да стане долната граница

...
От 85 на поне 120 лева да стане долната граница
Коментари Харесай

Какви стипендии дават за успех на студентите

От 85 на най-малко 120 лв. да стане долната граница за студентските стипендии. Това желаят от Национално посланичество на студентските препоръки в границите на проектобюджета за 23-та година.
 
За последната година 86 000 студенти от първи до трети курс имат право на стипендия от 85 до 180 лв., споделя Даниел Парушев от Студентските препоръки, пред БНР.
 
„ У нас висшите учебни заведения, с цел да имат повече парички за студенти, дават най-ниската граница – 85 лева, с цел да има за повече отличници “, изясни той.
 
Заради инфлацията минималната стипендия би трябвало да стане най-малко 120 лв., а оптималната сума – 200, за което, съгласно Парушев ще са нужни над 5 милиона лв. за смяната, която е била разисквана даже и с премиера Николай Денков. 
 
„ Той приема концепцията, че това е вярното, само че различен написа финансовия закон. 3атова сме в доста добър синхрон с КНСБ и Съвета на ректорите “

Близо 3500 зрелостници ще получават стипендия от 100 лева

МОН би подкрепило една такава смяна, сподели министърът на образованието Галин Цоков. „ Винаги сме обсъждали дружно нещата и сме ги решавали “, добави министърът.
 
 istock istock
Но на фона на това, че финансовото министерство има финалната дума, дали това ще се случи– не е ясно. Депутати от комисията по обучение към този момент дефинираха цялостната рамка за държавните разноски за обучение като Превключване на режим „ икономисване “ в търсене на недостиг в държавните разноски под 3%. Последната смяна на долната граница на стипендиите е била правена в края на 2020 година - от 80 на 85 лв.. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР