От 80-и до 90-и км само за година и половина

...
От 80-и до 90-и км само за година и половина
Коментари Харесай

Отсечката Русе - Велико Търново: Тежки камиони върху износен асфалт

От 80-и до 90-и км единствено за година и половина има 30 тежки произшествия със 7 жертви

Липса на мантинела, маркировка и знаци, че пътят е в ремонт. Това видяха специалисти от Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата в проблематичната права Русе - Велико Търново, където в злополука починаха 3-ма румънски и един турски екскурзиант. Проверка на разкрива нередностите по трасето.

Въпреки, че е първокласно и е част от Републикански път I-5, има по една лента за всяка посока. Асфалтът е изхабен, тук-там даже проличава по какъв начин са правени кръпки тъкмо в средата, където е маркировката. Коловозите от тежките камиони, които минават по пътя, личат по цялото трасе. На места стигат дълбочина от над 10 сантиметра. А на няколко пъти екипът ни попадна даже на сектори, в които в резултат на коловозите пътят се е напукал доста. В края на платното има разлика от над 15 сантиметра сред височината на пътя и банкета.

Дупките по пътя също не са необичайност. Повечето са в региона на маркировката. Има обаче и такива по средата на всяка от двете ленти. Самата маркировка тук-там е толкоз изтъркана, че не се вижда въобще. Мантинела има в някои сектори. Тя е наложителна единствено в региони със завои без видимост, мостове и други рискови сектори с високи дървета до пътя да вземем за пример. На някои от тези места обаче мантинела липсва. Експерти обясниха, че е допустимо, когато е юридически пътят, в някои сектори да не е имало високи дървета.

В самото село Поликраище, през което пътят минава, пешеходната пътека е много изтъркана. На ден жителите му подават по над 10 сигнала на тел. 112 за рисково шофиране, най-много от водачи на тирове.

“Има решение и това е да се изкара трафикът от селото. Това може да стане с построяването на автомагистралата, само че към този момент тя е единствено проект”, изясни кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

Хората са съгласни, че решението е трафикът да бъде изкаран от селото. Искат и повече надзор.

На кметството има камера, която е ориентирана към пътя. Веднъж Тодоранов броял преминаващите транспортни средства за денонощие. Оказали се сред 11 000 и 15 000. “Не съм броил настрана тежкотоварния трафик, само че всички камиони за Турция минават оттук”, безапелационен е кметът.

За последните 2 години в селото имало и 2 произшествия, при които колите влезнали в парцели на хората. “За благополучие, нямаме жертви, само че това е, тъй като жилищните здания са във вътрешността в дворовете”, споделя Тодоранов.

Често в селото има патрули на Пътна полиция. Присъствието им се забелязвало даже единствено по шофирането на камионите, които карали по-бавно, когато видят катаджии.

Кметът упорства да се постави стационарна камера. Писал и писма. Отговорили му, че такава към този момент е закупена, даже е определено къде да бъде сложена. В момента тя минава нужната сертификация. В селото ще бъдат поставени и 3 легнали служителя на реда.

И до момента в който в Поликраище злополуките са 2, единствено в сектора сред 80-и и 90-и километър на пътя за предходната година има 18 случая. Тогава са били ранени 11 души, други трима са починали. През тази година до 8 август има 12 произшествия. Загинали са 4-мата туристи. Те починаха, откакто на 6 август румънски рейс влезе в отбивката, удари кола и се заби в дърво. Турският водач е упрекнат, а ранените бяха откарани с хеликоптер в Румъния.

Според специалисти има няколко аргументи за злополуките в сектора. Едната е високата скорост, с която се движат водачите. Пътят е с доста прави сектори и от време на време водачите губят надзор над колите. Неспазването на отдалеченост е измежду другите аргументи за произшествия. Често водачи натискат газта и се забиват в колата пред тях. Челните удари при неверни изпреварвания са различен проблем. Експерти, които са обследвали пътя след злополуката, обясниха пред “24 часа”, че при разбора на данни за някои произшествия се натъкнали на еднакъв фасон. Шофьор тръгвал да изпреварва, само че откакто задминел една кола, не се прибирал, а желал да мине и пред друга. “Недопустимо е, би трябвало да се изпреварва единствено по една кола, след което да се прибереш и в случай че искаш да минеш пред втора, да започнеш нова маневра”, сподели експерт. И даде образец с 3 произшествия, при които от свидетелски показания станало ясно, че водачи опитвали да задминат по няколко тира по едно и също време.

След злополуката пред с. Поликраище към този момент има табела, че пътят е в ремонт. Започна и инспекция, която да откри настоящото положение на пътя и да набележи ограничения, с цел да понижат злополуките в сектора.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР