От 8 ноември започва основен ремонт и ще се ограничи

...
От 8 ноември започва основен ремонт и ще се ограничи
Коментари Харесай

От 8 ноември започва основен ремонт в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“

От 8 ноември стартира главен ремонт и ще се ограничи придвижването в тръбите в посока Варна на тунелите „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ на Автомагистрала „ Хемус “.

При осъществяването на строителните действия придвижването ще се реализира в двете посоки в тръбите за София на двата тунела. Планира се ремонтът да продължи до юли следващата година, когато ще се възвърне придвижването през тях и ще стартира обновяването на тръбите в посока София. Необходимо е водачите да карат деликатно, да съблюдават разпоредбите за придвижване и ограничаването на скоростта до 50 км/ч. Двата тунела досега не са главно ремонтирани от построяването им преди към 40 години.

Тунел „ Топли дол “ е при 39-ти км на автомагистралата и е в употреба от 1985 година Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на оборудването планува създаване на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще бъде осъществена реорганизация на пътното платно и на порталните сектори на тунела, както и уголемение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишение на сигурността на оборудването ще бъдат построени две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще бъдат актуализирани асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация. Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка по Закон за обществените поръчки. Изпълнител на главния ремонт на тунел „ Топли дол “ е „ ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА “ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лева с Данък добавена стойност.



Снимка: АПИ

Тунел „ Правешки ханове “ е при 54-ти км на Автомагистрала „ Хемус “ и е на към 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в употреба в края на 80-те години на предишния век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването. Ще бъдат главно ремонтирани към този момент построените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще разреши те да бъдат употребявани за спешни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани спешни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка по Закон за обществените поръчки. Изпълнител на главния ремонт на тунел „ Правешки ханове “ е ГБС-Инфраструктурно строителство “ АД. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лева с Данък добавена стойност.



Снимка: АПИ

Агенция „ Пътна инфраструктура “ се извинява на водачите за породеното стеснение, само че строителните действия са нужни, с цел да се обезпечи сигурността на придвижване през оборудванията и те да дават отговор на всички европейски условия.

 

 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР