От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника,

...
От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника,
Коментари Харесай

Пърформанс фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

От 8 до 18 септември 2022, в региона на Рибарника, ще бъдат показани забавни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички гости.

От 8 до 18 септември 2022, в региона на Рибарника и някогашния плаж на язовир Панчарево край София, ще се реализира дебютното издание на танцовия фестивал„ Алтернативна Сцена – Заедно оттатък границите “ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три дейни стадия –, които имат предпочитание да се включат в програмата, посредством присъединяване в  открити подготовки и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени подготовки на всички участващи актьори (от 8 до 16 септември), както и същинската  част на събитието –, което ще показа на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски съоръжения, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

Фестивалът „ Алтернативна сцена “, който е колаборация сред танцовите компании “БодиМелд ”, “Атом Театър ” и неофициалната група “ПИК – Платформа за импровизация и комбинация ” има за цел основаването и представянето пред необятната аудитория на авторски представления, които ще задействат парковата среда в региона на Рибарника в Панчарево. Всеки актьор от двете танцови обединения ще избере избран регион и показа пърформанс, чиято идейна идея е въодушевена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата парченце сред всички местоположения, като посредством танц и импровизация ще води публиката сред другите основни точки от фестивалната зона.

Една от основните цели на уредниците на събитието е разкриването на скрития капацитет на естествения крайградски район и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на уредниците също е  и слагането на фокус върху забележителните му история и естествени дадености, които, за огромна част от обичайните му гости, към момента не са изцяло известни. Фестивалът има за цел, посредством хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разноски из трансформираната паркова зона на крайградското езеро.  Освен авторските представления, основани особено за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде показана и миниатюра на Available Collective – импровизационна компания основана в Англия и Чехия с танцьори  Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на самодейността, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд ” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър ”, също по този начин, ще показват и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово зрелище навън.

Дългосрочна цел на уредниците на „ Алтернативна сцена “ е събитието да се трансформира в годишен фестивал, който да развива и обогатява актуалната танцова сцена в България, посредством привличане на актьори от национално и интернационално равнище. Ние желаеме да създадем едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има опция да се допре изцяло свободно и без граници.  Всяка година фестивалът ще трансформира тематиката и ще кани разнообразни български и задгранични танцови и пърформанс компании като сътрудници.  „ Алтернативна сцена “ е неповторим с това, че поддържа основаването на автентичен културен артикул, който комбинира танцовото изкуство и естествената среда ”, споделят уредниците на дебютното издание от групировка “БодиМелд ”.

Фестивалът „ Алтернативна Сцена – Заедно оттатък границите “ се реализира с поддръжката на Столична община – Столична стратегия “Култура ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР