От 7 юли започва изплащането на пенсиите с нов размер

...
От 7 юли започва изплащането на пенсиите с нов размер
Коментари Харесай

Изплащат новия размер на пенсиите от 7 юли

От 7 юли стартира изплащането на пенсиите с нов размер и добавки от 50 лв., осведомят от Националния застрахователен институт.

Осъвременяването на трудовите пенсии, отпуснати до края на предходната година е по " швейцарското предписание " - с 5% върху действителния или непокътнатия размер на пенсиите към 30 юни 2021 година, без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния тип, той се приравнява на минималния размер, а когато е над оптималния – се лимитира до него. 

От Осигурителния институт изясняват, че в случай че пенсионер е с изчислена пенсия от 290 лева за трудова активност, само че получава 300 лева, след индексацията с пет на 100 ще получи 304 лв. и 50 ст. За по-ниските изчислени трудови пенсии от 285 лв., на процедура, изплащаният размер ще остане 300 лв. и след 1 юли, предава БНР. 

От НОИ припомнят, че от 1 януари тази година по силата на измененията в Кодекса за общественото обезпечаване изпреварващо бе повишен - от 250 на 300 лв. или с 20 на 100, минималният изплащан размер на пенсиите за стаж и възраст. От 1 юли е повишен с пет на 100.

От 1 юли е повишен с 5 на 100 и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст на 148,71 лева, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова активност, които се дефинират като % от размера на този тип пенсия. 

Възрастните хора ще могат да се осведомят за новите размери на пенсиите си след 1 юли посредством електронната услуга " " по ЕГН и ПИК на интернет страницата на Национален осигурителен институт. При поискване разпорежданията ще се връчват и по определен от пенсионерите метод в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, по пощата, с предложено писмо или посредством системата за несъмнено електронно връчване. Изплащането на сумите посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР