От 7 юли започва изплащането на пенсиите с нов размер

...
От 7 юли започва изплащането на пенсиите с нов размер
Коментари Харесай

От 7 юли изплащат новия размер на пенсиите и 50 лв. добавка

От 7 юли стартира изплащането на пенсиите с нов размер и добавки от 50 лв., осведомят от Националния застрахователен институт.

Осъвременяването на трудовите пенсии, отпуснати до края на предходната година, е по " швейцарското предписание " - с 5 % върху действителния изчислен размер.

От осигурителния институт изясняват, че в случай че пенсионер е с изчислена пенсия от 290 лв. за трудова активност, само че получава 300 лв., след индексацията с пет на 100 ще получи 304 лв. и 50 стотинки.

За по-ниските изчислени трудови пенсии от 285 лв., на процедура, изплащаният размер ще остане 300 лв. и след 1 юли.

От публичното обезпечаване напомнят, че от 1 януари тази година по силата на измененията в Кодекса за общественото обезпечаване изпреварващо бе повишен - от 250 на 300 лв. или с 20 на 100, минималният изплащан размер на пенсиите за стаж и възраст. От 1 юли е повишен с пет на 100.

Възрастните хора ще могат да се осведомят за новите размери на пенсиите си след 1 юли посредством електронната услуга " информация за издадени пенсионни разпоредби " по ЕГН и ПИК на интернет страницата на Национален осигурителен институт.

При поискване разпорежданията ще се връчват и по определен от пенсионерите метод в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, по пощата, с предложено писмо или посредством системата за несъмнено електронно връчване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР