От 7 октомври насам всеки ден в Газа средно над

...
От 7 октомври насам всеки ден в Газа средно над
Коментари Харесай

Save the Children: Над 10 деца губят ежедневно единия или двата си крака в Газа

От 7 октомври насам всеки ден в Газа приблизително над 10 деца губят единия или двата си крайници , като доста от ампутациите се правят без анестезия , заяви благотворителната организация " Save the Children " в изказване на 7 януари, базирайки се на статистически данни, оповестени от Организация на обединените нации, съобщи Си Ен Ен.

" Страданието на децата в този спор е невъобразимо и още повече, че е излишно и изцяло предотвратимо ", съобщи Джейсън Лий, шеф на организацията " Save the Children " за окупираната палестинска територия.

" Убийството и осакатяването на деца се осъжда като тежко нарушаване против децата и причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност ".

Лий съобщи, че е виждал " изцяло претрупани лекари и медицински сестри " , когато са докарани деца с рани от гърмежи.

" Въздействието на това да видиш деца с толкоз мощна болежка и да не разполагаш с съоръжение , медикаменти , с цел да ги лекуваш или да облекчиш болката , е прекомерно огромно даже за опитни експерти. Дори и във военна зона гледките и звуците на малко дете, осакатено от бомби , не могат да бъдат възприети, камо ли да бъдат разбрани в границите на човечността ", споделя Лий.

В изказването си благотворителната организация се базира на забележките на представителя на УНИЦЕФ Джеймс Елдър, който след завръщането си от Газа съобщи на 19 декември, че към 1000 деца в Газа са изгубили единия или двата си крайници от 7 октомври насам, защото лечебните заведения са претъпкани с деца и техните родители, носещи " ужасните рани на войната ".

От " Save the Children " се базират и на изказване на Световната здравна организация, в което организацията показва, че доста от тези интервенции на деца в Газа са осъществени без анестезия , защото анклавът изпитва изострен дефицит на медикаменти и медицински консумативи .

Благотворителната организация съобщи, че вероятността децата да умрат от пострадвания от гърмежи е съвсем седем пъти по-голяма от тази на възрастните, защото те са по-уязвими и чувствителни към пострадвания. " Техните черепи към момента не са изцяло завършени, а неразвитите им мускули оферират по-малка отбрана, тъй че е по-вероятно гърмежът да раздра органите в корема им, даже когато няма забележими увреждания ", сподели Лий.

" Ако интернационалната общественост не предприеме дейности за съблюдаване на отговорностите си по интернационалното филантропично право и за попречване на най-тежките закононарушения от интернационален темперамент, историята ще съди и би трябвало да съди всички нас ", сподели Лий.

Единствено " дефинитивно преустановяване на огъня " ще постави завършек на " убийствата и осакатяването на цивилни " и ще даде опция на " обезверено нужната филантропична помощ " да доближи до Газа, в това число значими медикаменти за ранените деца, добави той.

От ЦАХАЛ нееднократно са заявявали, че не целят цивилни жители и че терористичната формация Хамас употребява гражданска инфраструктура, в това число лечебни заведения, като щит за офанзивите си против Израел.

Ръководеното от Хамас палестинско министерство на опазването на здравето в Газа съобщи в неделя, че от 7 октомври насам в Газа са починали минимум 22 835 палестинци, а минимум 58 416 са били ранени. През последните 24 часа са починали минимум 113 души, а минимум 250 са били ранени, заяви министерството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР