От 7 октомври 2023 г. очите на света са вперени

...
От 7 октомври 2023 г. очите на света са вперени
Коментари Харесай

Димитър Кенаров по Дарик: Конфликтът в Украйна ще бъде замразен до няколко месеца

От 7 октомври 2023 година очите на света са вперени в посока на Израел и Газа - една тънка линия Земя, която в последния тъкмо един месец напълно основателно е сравнявана с пъкъл. Към днешния миг равносметката е трагична - над 1400 жертви в Израел - цивилни и военни, убити по време на терористичната офанзива на “Хамас ”, над 200 заложници на “Хамас ” и над 10 000 жертви в Газа (според ръководството на “Хамас ”), стотици лекари, филантропични служащи, публицисти изгубиха живота си…

Този спор има капацитета да става все по-кървав и да се разраства, заради което в района са съсредоточени съществени дипломатически старания на страни като Съединени американски щати, Катар, Турция, Европейски Съюз, и други. Същевременно по света нарастват и антиизраелските настроения, а в самия Израел напрежението против държавното управление на Нетаняху се повишава.



Димитър Кенаров. Дарик радио

“Този спор има капацитета да сътвори нещо, което е надалеч по-ужасяващо. Може да ни докара до една огромен пропаст. Притеснен съм от метода, по който и дипломацията не съумява да успокои този спор. Екстремистките настроения и от двете страни се усилват от ден на ден ”, съобщи в “Кой приказва ” с Мария Черешева Димитър Кенаров, български публицист, отразявал многочислени спорове и вълнения в Ирак, Афганистан, Украйна, Турция, и доста други.

“Основната цел на американската дипломация е спорът да не се разрасне и да не стане нещо по-лошо. В NBC излезе информация, че сега Зеленски води секрети договаряния с Европейски Съюз и Съединени американски щати, които мислят да стартират мирни договаряния с Русия. Приоритет се оказва Близкият изток, не може на два фронта да се водят борби ”, проучва още Кенаров.

Той предвижда, че в идващите месеци спорът в Украйна ще бъде замразен “Конфликтът е достигнал до точка на обърканост. Нито едната страна, нито другата може да направи нещо. Вътре в Украйна в този момент има също спорове. Съединени американски щати изоставят спора в Украна. Зеленски призна, че украинците са изтощени. Украйна към този момент няма чисто човешка мощ, оръжия има, само че няма бойци. Много фамилии не желаят да пращат децата си на фронта ”, разяснява още журналистът.

“По-опасното е, че сега Западът се отнася много едностранчиво към спора в Израел. Хора умират, видяхме “Хамас ” какво направи, само че видяхме и какво направи Израел.

Вижда се едно двуличие с метода, по който се отнасяхме с Украйна и това, което се случва в Газа ”, добави Кенаров.

Според него Израел няма визия какво прави в Газа и какво следва. “Да, ще бъде унищожена цяла Газа, ще се направи Газа по този начин, че тя ще бъде негодна за живот - може би това е някаква цел. Унищожението на “Хамас ” по този метод обаче не е допустимо. Колкото повече военни закононарушения има в Газа, толкоз повече се усилва поддръжката на терористи като “Хамас ”, заключи Кенаров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР