От 7 до 10 дни може да бъде създадена нужната

...
От 7 до 10 дни може да бъде създадена нужната
Коментари Харесай

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

От 7 до 10 дни може да бъде основана нужната организация, с цел да бъдат върнати в класната стая учениците от 1 до 4 клас в тези области, където сега образователните заведения са затворени. Това обаче може да стане само посредством въвеждането на проби за тях и учителите.

Това се разбра от полемиката по въпроса по време на срещата сред президента Румен Радев и служебни министри, на която бяха разисквани голям брой проблеми и вероятните решения на актуалната рецесия.

" Децата и техните родители, които прекараха затворени една година, са най-уязвени . Очаквам от държавното управление да откри ограничения, тъй че да е допустимо най-бързо връщане на децата в клас при гарантиране на тяхното здраве ", настоя президентът.

От своя страна здравният министър Стойчо Кацаро в даде обещание, че въпросът ще продължи да бъде обсъждан интензивно с специалистите. " Ключовата дума е безвредна среда, в случай че можем да осигурим такава безвредна среда въз основата на тестване, можем да върнем децата до 4 клас в учебно заведение ", сподели той. Но акцентира - до момента в който е министър няма да разреши децата в учебно заведение да се тестват по общоприетия метод посредством бъркане в нос а. " Има надалеч по-щадящи способи като да вземем за пример проби под формата на близалка. "

Освен това, безапелационни бяха Кацаров и сътрудника му от МОН Николай Денков, такива ограничения би трябвало да бъдат осъществени единствено с разбирането на родители и учителите.

" Ако се реализира единодушие и има съответната организация, от 7 до 10 дни може да се вкара този метод и децата от 1 до 4 клас да се върнат в учебно заведение " , добави Кацаров.

" Задачата ни е да има оптимално присъствено образование при обезпечаването на живота и здравето на учениците и учителите. От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е нараснал 3 пъти , а на броят на карантинираните деца - 5 пъти . Всичко това демонстрира, че средата, в която започнахме образователната година, към този момент се е трансформирала доста ", сподели от своя страна Денков.

Ако се стигне до решение да се вкара тестуване в учебните заведения, държавната хазна е подготвена да поеме всички спомагателни разноски , увери финансовият министър Валери Белчев . " Най-важните неща в живота не се купуват пари, а животът, изключително този на децата, - е едно от тези най-важни неща. Децата имат право да вървят на учебно заведение, не може да са пленник на обстановката. Министерството на финансите няма да пести нито лев ", увери финансист номер едно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР