От 617 договора, които се изпълняват с финансиране по Оперативна

...
От 617 договора, които се изпълняват с финансиране по Оперативна
Коментари Харесай

От 617 договора по ОПРР 50 са спрени, 36 от тях заради извънредното положение

От 617 контракта, които се извършват с финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година 50 са спрени, 36 от тях са поради изключителното състояние в страната.

Това заяви пред " Дарик радио " заместник-министърът на районното развиване и благоустройство и началник на Управляващия орган на програмата Деница Николова.

Временното прекъсване е по справедливи аргументи - неспособност на компаниите –изпълнители да внесат материали от чужбина или да обезпечат прецизни ограничения за отбрана на служащите. Договорите са от всички сфери, към които е ориентирана програмата.

„ Става дума за надменно дребен брой контракти на фона на общото осъществяване “, разяснява Николова.

“Ако първоначално бяхме взели решение административно да спрем плановете поради изключителното състояние, щяхме да получим доста отрицателни резултати от липса на работа за строителния бранш и всички съпътстващи действия. Затова направихме рационална крачка и дадохме опция да се спрат единствено договорите, които не могат да се изпълнят по справедливи аргументи. Програмата не трябва да стопира, тъй като това крие риск и от несъблюдение в края на програмния интервал “, уточни още заместник-министърът.

В предаването заместител – районният министър осведоми още, че от обезпечените по Оперативна програма “Регионално развитие” 40 млн.лв. за Министерството на здравеопазването предплатено към този момент са преведени 14 млн.лв. С тях ще се купят 317 респираторни апарати за държавните лечебни заведения с инфекциозни отделения. Над 8 млн. лв. ще отидат за защитни дрехи, маски, очила, ръкавици и за обезпечаване на 20 000 литра дезинфектанти. Ще бъдат закупени и над 70 000 PSR теста и 18 000 бързи теста, уточни зам. министър Николова.

„ Екипите на Министерство на регионалното развитие и Министерство на здравеопазването направиха всички нужни дейности за обезпечаване на специфичната мярка единствено за 3 седмици, в случай, че нормално тези процедури лишават сред 5 и 6 месеца “, разяснява още заместник-министърът.

Николова добави, че в рамките наОПРР са отделени и над 164 млн.лв. за промяна на Спешната помощ. С тях ще се ремонтират и преоборудват със модерна техника всички незабавни центрове в страната, както и 34 незабавни отделения в държавните регионални лечебни заведения, в това число ще се изградят и нови лаборатории до 2023 година

Предвидена е и доставка на 400 нови коли за спешна помощ, от които 182 към този момент са в центровете. 20 млн.лв., са обезпечени за хеликоптери за незабавната помощ, добави Николова.

Заместник-министърът означи, че макар изключителното състояние в страната Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” работи интензивно. Вече е отворен 100% от ресурса на програмата, който е над 3 милиарда лева Към днешна дата е контрактуван 90% от него или към 2,8 млрд.лв. Над 200 контракта със стотици планове към този момент са изцяло приключени.

„ За малко време преструктурирахме администрацията и тя към този момент работи напълно електронно, а по този начин работим три пъти по-бързо, тъй като одобряваме по интернет всички документи по подаване и отчитане на плановете и спестяваме хартията. Всички обществени събития са онлайн, нямаме никакво закъснение “, разяснява Николова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР