От 6 на 9 месеца се увеличава отпуска по майчинство,

...
От 6 на 9 месеца се увеличава отпуска по майчинство,
Коментари Харесай

Отпускът по майчинство се увеличава от шест на девет месеца в Гърция

От 6 на 9 месеца се усилва отпуска по майчинство, разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис на Международния панаир в Солун. В Гърция майчинството се поема от IKA-ETAM (Социалноосигурителния институт на страната).

„ За да подпомогнем фамилията, да се оправим с демографията, само че и с цел да възстановим справедливостта към новородените, майчинството в частния бранш се удължава от 6 на 9 месеца “, сподели министър председателят.

Правото за прилагане на специфичен шестмесечен отпуск след раждане става със заявление, подадено от самото ползващо се лице или посредством негов представител до способената работа в период до 60 дни от приключване на горните отпуски. По време на горепосочения специфичен отпуск Социалноосигурителния институт на страната би трябвало да заплаща на работещата майка месечна сума, равна на минималната работна заплата, както и част от празнични бонуси и надбавка за отпуск, въз основа на горепосочената сума.

Времето на специфичния отпуск по майчинство се зачита като застрахователен стаж. Социалноосигурителния институт заплаща предписаните вноски за пенсионния бранш, като приспада предписаната трудова вноска, поета от служителя, дружно с вноската на работодателя.

Припомняме, че все още времетраенето му е 119 дни. 56 от тях са преди раждането, а 63 дни след него. За този интервал майките получават 100% от заплатата си и 33% от отпуската. В Гърция съществува обезщетение за " протекция на майчинството ". То още веднъж се обезпечава от IKA-ETAM и в случай че майките дават отговор на условията, могат да получат до 6 месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР