От 6 до 22 септември русенци и гостите на града

...
От 6 до 22 септември русенци и гостите на града
Коментари Харесай

Съвместна изложба представя „Български шевици от русенски регион“

От 6 до 22 септември русенци и гостите на града ще могат да се срещнат с магията на везбеното изкуство

        Русенци и гостите на града ще могат да се допрян до част от най-емблематичните и красиви български шевици от русенски район. Те към този момент са подредени на 12 табла в градската градина и могат да бъдат прегледани от 6 до 22 септември, в това число. Съвместната галерия е дело на Здравка Димитрова – създател на книгата албум „ Български шевици от русенски район “, нейните издатели  „ Софтпрес “ и Община Русе, която подкрепя логистично събитието.

         „ Скъпи поданици и посетители на красивия ни крайдунавски град, фенове на нашите обичаи и фолклор, другари на неповторимата българска везба! Горда съм, че тази галерия е част от празниците, с които означаваме Съединението на Източна Румелия с Княжество България и Деня на Независимостта “. С тези думи създателят Здравка Димитрова се обърна към русенци и гостите на града в навечерието на 6-и септември. Тя напомни, че в продължение на десетина години е посещавала селата от района в търсене на шевици, които са достигнали до нас. „ Вдъхновена от това, което съумях да намеря, се заех с възпроизвеждането им. Книгата съдържа над 300 възобновени образеца, направени по този начин, както съм ги видяла върху истинските елементи от носии. Българската шевица е била неделима част от живота на предците ни и в делник, и в празник. Вярвам, че от нас зависи дали ще предадем на идващите генерации благосъстоянието, достигнало до нас. Моето откровено предпочитание посредством този албум е то да заеме своето почтено място в нашия живот, в домовете и в всекидневието ни “, добави още Здравка Димитрова.

            По мотив изложбата Милена Стефанова, шеф на издателство „ Софтпрес “, показа, че това е още един метод част от шедьоврите на българското везбено изкуство да доближат до по-широка аудитория. „ Не бива да забравяме eзиĸa нa нaшитe дeди, посланията, които са ни оставили посредством ĸpacoтaта и cимвoлиĸaта на шeвиците. Убедена съм, че тази пиcмeнocт от ĸoнци, която paзĸaзвa магични иcтopии, ще развълнува сърцата на всички, които се допрян до изложбата “, сподели още Mилeнa Cтeфaнoвa.

          „ Здравка съумява да съобщи историята на родния ни край по един неповторим, топъл и хубав метод. Защото шевиците в действителност са думи, разказващи за предишното на доста фамилии и родове от нашия Русенски район “, показа кметът във връзка експозицията.

          Припомняме, че книгата албум на Здравка Димитрова „ Български шевици от русенски район “ бе показана през месец май в препълнената зала „ Европа “ на Доходно здание. Изданието на „ Софтпрес “ получи безрезервна поддръжка и от Христо Стоичков, който се включи в премиерата със особено видеопослание до русенци.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР